Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) στο Παρίσι στις 23 και 24 Μαρτίου 2022.
Η κ. Σδούκου συμμετείχε σε συζήτηση μεταξύ των Υπουργών των χωρών – μελών και της Βιομηχανίας, με αντικείμενο την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και τη χρηματοδότησή τους, όπως επίσης και του προσδιορισμού των πιθανών δράσεων που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία. Σκοπός των δράσεων θα είναι η άρση των εμποδίων και η ανάδειξη ευκαιριών στους τομείς και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να θέσουν τις χώρες σε τροχιά μηδενικών εκπομπών άνθρακα και ενεργειακής ασφάλειας.
Κατά την διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των Υπουργών των χωρών μελών του ΔΟΕ με θέμα την «Ενεργειακή ασφάλεια στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία», η κ. Σδούκου υπογράμμισε τη συστηματική στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων εισαγωγής ενέργειας της χώρας μας.
Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από πράσινες πολιτικές. Μεταξύ αυτών είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως η ηλεκτροκίνηση, το υδρογόνο και η ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών.
Σε σχέση με τις νέες προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας, η κ. Σδούκου, τόνισε ότι η χώρα μας προωθεί :
- Έργα φυσικού αερίου, για την ασφάλεια εφοδιασμού και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου, ως τεχνικά και οικονομικά εναλλακτικής πηγής φυσικού αερίου της Ευρώπης, για τη μεταβατική περίοδο που απαιτείται.
- Νέες προτάσεις, για ενεργειακές υποδομές που θα μεταφέρουν υδρογόνο (hydrogen ready) και για διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, όπως π.χ. με την Αίγυπτο.
- Πολιτική ταχείας κατάργησης του λιγνίτη από το ηλεκτρικό μας σύστημα σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο Master Ρlan για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων, που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στη Μεγαλόπολη, το οποίο αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες του ΔΟΕ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τέλος, υπογράμμισε τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των τιμών ενέργειας, με υψηλό δημοσιονομικό κόστος και τη συμβολή της Ελλάδας με συγκεκριμένες προτάσεις στη συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο ΕΕ.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου, επιβεβαιώθηκε ο ηγετικός ρόλος του ΔΟΕ στην προληπτική αντιμετώπιση των ενεργειακών διαταραχών τροφοδοσίας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην ταχεία οικοδόμηση ενός ενεργειακού συστήματος που θα διασφαλίζει την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, την περιβαλλοντική αειφορία και την οικονομική ευημερία των μελών του.
Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΟΕ αποφασίστηκε και η ανανέωση της θητείας του Εκτελεστικού Διευθυντή Δρ. Φατίχ Μπιρόλ.
Στην Υπουργική Σύνοδο υπό την Προεδρία της Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 40 χώρες μέλη, αλλά και χωρών υπό σύνδεση ή ένταξη στον ΔΟΕ.
Agrovoice News
Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)
- Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης - 07/10/2024
- «20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης - 07/10/2024
- Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας - 07/10/2024