• Latest
  • Trending
  • All
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε Όρθιοι στον αγροτικό τομέα

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε Όρθιοι στον αγροτικό τομέα

28/05/2020
Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

07/10/2024
Νέα Αριστερά: Ποιος θα πληρώσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης;

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες”

07/10/2024
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμα Links
  • el
    • sq
    • ar
    • bg
    • zh-CN
    • en
    • el
    • ru
    • sr
    • tr
Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
  • Login
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
ADVERTISEMENT

ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε Όρθιοι στον αγροτικό τομέα

by Agrovoice News
28/05/2020
in ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΡΙΖΑ: Μένουμε Όρθιοι στον αγροτικό τομέα

Η πανδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, λόγω ανύπαρκτης ρευστότητας,  ανασφάλειας που υπάρχει για τη διάθεση των προϊόντων ή και έλλειψης εργατικών χεριών. Η συμπίεση των τιμών παραγωγού από τους εμπόρους και τις μεγάλες αλυσίδες Σ/M, που φαίνεται να ασκούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που ενισχύεται από την χαμηλή συλλογική οργάνωση των παραγωγών και την μικρή διαπραγματευτική τους ισχύ. Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται πολύ από τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές, οι εξαγωγές, η αγοραστική ικανότητα του καταναλωτικού κοινού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα με εθνικούς πόρους 150 εκατ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολείπεται των αναγκών. Αυτό που διακρίνει την πολιτική διαχείριση της κρίσης στον αγροτικό τομέα, μέχρι σήμερα, είναι η αποσπασματικότητα, η προχειρότητα, η αναβλητικότητα και τελικά η έλλειψη σχεδίου για την υποστήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη, με όρους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, ελληνική γεωργία.

Οι πληττόμενες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί καλύπτονται πλήρως από την ομπρέλα των βασικών οριζόντιων μέτρων του Μένουμε Όρθιοι, δηλαδή από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και οι αγρότες ως φυσικά πρόσωπα καλύπτονται από τις προβλέψεις του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης. Επομένως, τα άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν σε επιπλέον ποσό που απαιτείται σήμερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, πέραν των οριζόντων μέτρων και πέρα από την ενεργοποίηση των εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλεφθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα μέτρα που αναφέρονται στη συνέχεια αφενός στηρίζουν το εισόδημα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα αλλά και τις αγροτικές επιχειρήσεις και αφετέρου θωρακίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών

  • Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή) σύνολο 80 εκ.

  • Ειδική ενίσχυση ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. (πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας)

  • Ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκατ. του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των αποθεμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας αυτή την καλλιεργητική περίοδο.

  • Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20% με κάλυψη του κενού από εθνικούς πόρους, ύψους 35 εκατ.

  • Επιτάχυνση των πληρωμών του δημοσίου προς δικαιούχους (παλαιές οφειλές, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ)

Το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής πληττόμενων κλάδων

  • Ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου.

Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

  • Άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Φρούτα & Γάλα στα σχολεία» ύψους 4.8 εκ. περίπου για το 2020 που λόγω ‘ανωτέρας βίας’ μπορεί να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής, για αγορά και διανομή σε δημόσια νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων.

Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων

  • Άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας (έχουν εξαγγελθεί πόροι 250 εκατ. για την χρηματοδότηση των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (μέχρι 200.000€  για αγρότες και 500.000€ για επιχειρήσεις), σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, για την παροχή μερικών εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίου κίνησης καθώς και για την μερική ή πλήρη επιχορήγηση προμηθειών εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων (αφορά και την αλιεία).
  • Άμεση ενεργοποίηση του νεοϊδρυθέντος Ταμείου Εγγυήσεων ΠΑΑ για την χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων στη γεωργία άνω των 10.000€ με πόρους κοντά στα 450 εκ. και με την εγγύηση 80 εκ. του ΠΑΑ.
  • Άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου των μικροπιστώσεων που προέβλεπε η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων του ΠΑΑ με την νομοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση  του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.

ΑΛΙΕΙΑ

  • Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης (για παράδειγμα αλιέας παντρεμένος με 2 παιδιά με καθαρό περσινό εισόδημα 9.000€ θα λάβει 3.200 € μέχρι και τον Σεπτέμβρη).

Άμεσα μέτρα στήριξης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014-2020)

  • Αντιστάθμιση για την απώλεια εισοδήματος με το μέτρο για την προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων για τους αλιείς εκτιμώμενου ύψους 10 εκατ.
  • Παροχή αντιστάθμισης και χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για την παραγωγή στην υδατοκαλλιέργεια και την μεταποίηση με το μέτρο για τη δημόσια υγεία συνολικού ύψους 30 εκατ.

 

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

Photo by Tomasz Filipek from Pexels

Post Views: 476
The following two tabs change content below.
  • Βιογραφικό
  • Τελευταίες δημοσιεύσεις

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)

  • Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης - 07/10/2024
  • «20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης - 07/10/2024
  • Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας - 07/10/2024
Tags: αγροτικά νέαΜένουμε Όρθιοιοικονομικές ενισχύσειςΣΥΡΙΖΑ
Previous Post

COVID-19: Οδηγός για τη Βιομηχανία Τροφίμων

Next Post

Τουλάχιστον 253 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις LEADER από το ΥπΑΑΤ

Agrovoice News

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Next Post
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

Τουλάχιστον 253 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις LEADER από το ΥπΑΑΤ

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

03/05/2019
Απάντηση Μάκη Βορίδη στις αιτιάσεις Αραχωβίτη για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου

Μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

02/07/2020
Λεβάντα γενικές πληροφορίες

Λεβάντα γενικές πληροφορίες

03/05/2019
Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα.