Μαρία Κοτζακόλιου, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020
Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, θα γραφούν και θα ειπωθούν πολλά για το ρόλο και την αξία της στον πρωτογενή τομέα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο από το 2007, όπου καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει.
Δεν θα εστιάσουμε σε ποσοστά και αριθμούς, αλλά με αφορμή τη σημερινή μέρα, θα σας παρουσιάσουμε μία δυναμική γυναίκα – αγρότισσα, η οποία κάνει τον δικό της αγώνα από το 2013, ασχολούμενη με το ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής.

Η
Αικατερίνη Ελένη Ζώτου, κατάγεται από Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων στην Ήπειρο, έχει τελειώσει Πληροφορική, αλλά από μικρό παιδί τα βιώματά της ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πρωτογενή τομέα. Οι παππούδες της κτηνοτρόφοι, την γαλούχησαν μέσα στη φύση, της έμαθαν να την αγαπά και να την σέβεται. Αφού εργάστηκε με διάφορες συμβάσεις σε δημόσιους φορείς, εκμεταλλευόμενη το πτυχίο της στην πληροφορική, διαπίστωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει μέλλον και πρέπει να τραβήξει άλλον εργασιακό δρόμο. Οι συγκυρίες της ζωής την οδήγησαν πριν 20 χρόνια στα Καλύβια Χαλκιδικής.
Αφού έστησε το σπιτικό της, ξεκίνησε δειλά την ασχολία της με τη γη. Αρχικά δημιουργώντας τον δικό της κήπο και με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε περισσότερο, προσθέτοντας περισσότερα στρέμματα στις δραστηριότητές της.

Από το 2013 ξεκίνησε επαγγελματικά την επιχείρησή της
Golden Tree, την περίοδο που το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής αναγνωρίστηκε ως προϊόν ΠΟΠ. Μεγάλος αγώνας διαρκείας από τότε.
Πέρα από την επαγγελματική της δραστηριότητα, δεν παύει να είναι μητέρα δύο δίδυμων εφήβων αγοριών, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς υποχρεώσεων απέναντι σε αυτά. Κι όμως, ποτέ δεν χάνει το χαμόγελό της και την αισιοδοξία της. Με αυτό το χαμόγελο τη γνωρίσαμε πέρυσι στο συνέδριο του
Agribusiness Forum στις Σέρρες.
Μιλώντας μαζί της, μας εξέφρασε τη στεναχώρια της γιατί αισθάνεται μοναξιά, καθώς είναι λίγες οι γυναίκες που ασχολούνται ενεργά με το λάδι.

Να σημειώσουμε κάποια ζητήματα που μας έθεσε η κα. Ζώτου κι αξίζουν να αναφερθούν:
- Στα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής της, η κα. Ζώτου, δεν αξιοποίησε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης παρά μόνο συνεργάστηκε με πανεπιστήμια της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, δίνοντας, με τα αποτελέσματα των ερευνών που αυτά υλοποίησαν και τους πολλούς ελέγχους, υπεραξία στο προϊόν της.
- Εδώ και 3 χρόνια πραγματοποιεί εξαγωγές σε Κίνα και Ταϊβάν, οι οποίες αποδίδουν αργά αλλά σταθερά. Μην ξεχνάμε ότι, ειδικά τη φετινή χρονιά, με την παγκόσμια κρίση λόγω του κορωνοϊού, οι εξαγωγές έχουν πληγεί σημαντικά.
- Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Μεγάλο μειονέκτημα της χώρας μας είναι ότι δεν έχει δώσε ιδιαίτερη αξία και σημασία στο θέμα του marketing, κάτι που οι δύο άλλες χώρες έχουν κάνει. Η προβολή των προϊόντων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, επιβάλλεται.
- Θα πρέπει να εντατικά να δρομολογηθεί το θέμα του “Δρόμος της ελιάς”, όπως ακριβώς έγινε και με τον “Δρόμο του κρασιού”.
- Στον χώρο της εκπαίδευσης χρειάζεται να ενταχθεί και το μάθημα της γευσιγνωσίας. Τα παιδιά να μάθουν τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας, να διαπιστώσουν την αξία τους στη διατροφή μας και να οδηγηθούν πιο κοντά στην ελληνική φύση και ύπαιθρο.

Η ελιά, όπως μας είπε, μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Από τον καρπό, το λάδι, το κλαδί, το φύλλο, μέχρι την παραγωγή και την κυκλική οικονομία. Ο κόσμος κάνει σημαντική στροφή στα βιολογικά προϊόντα, δίνοντας αξία στην ποιότητα της διατροφής του κι αυτή η στροφή μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του πρωτογενή τομέα.
Μεγάλος στόχος της είναι να αναγνωριστούν πλήρως, αλλά και να γίνουν γνωστές, οι γεωπροστατευτικές ιδιότητες του αγουρέλαιου Χαλκιδικής και να λάβει μία θέση στα ράφια των φαρμακείων.
Συμπερασματικά, γίνεται αντιληπτό ότι η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, να έχει αποτελέσματα και με πολλή δουλειά και μεράκι να κατακτήσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Βασική, επίσης, προϋπόθεση να τολμήσει τόσο στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας όσο και στην σύμπραξη με άλλους παραγωγούς, δημιουργώντας ομάδες που θα δώσουν την δυνατότητα αξιοποίησης της παραγωγής και της μεταποίησης αποδίδοντας την πρέπουσα υπεραξία στα προϊόντα.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν για τις αγρότισσες και την στήριξή τους τόσο επαγγελματικά όσο και κοινωνικά, αρκεί να μην μένουν σε λόγια και τέτοιου είδους υπενθυμίσεις όπως η σημερινή, αλλά να προχωρήσουν σε ουσιαστικές πράξεις, πολιτικές αποφάσεις και δράσεις.
*Η Αικατερίνη Ελένη ΖΩΤΟΥ είναι ατομική επιχείρηση ή “επιχείρηση ενός ανθρώπου”, βιοκαλλιεργητής ελαιολάδων και ιδιοκτήτης / παραγωγός του εμπορικού σήματος Golden Tree προϊόντων ελαιόλαδου .
Η ΖΩΤΟΥ συγκεντρώνει 120 στρέμματα βιολογικού οπωρώνα παλιών ελαιώνων που παράγουν ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) υψηλής ποιότητας, που βρίσκεται στην ορεινή Χαλκιδική , στις Καλύβες, στην βόρεια Ελλάδα.
Οι ελαιώνες είναι ασυνήθιστοι: βρίσκονται σε προστατευμένες περιοχές Natura, περιέχουν άγρια και ημι-άγρια ελαιόδεντρα ηλικίας τουλάχιστον 350 ετών και είναι υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Πατρών με σύμβαση βιοδυναμικής καλλιέργειας .
Χρησιμοποιώντας μια ενημερωμένη έκδοση της βιοδυναμικής, οργανικής παραγωγικής διαδικασίας, η Ζώτου και οι συνεργάτες της αποφεύγουν προσεκτικά και με σεβασμό τη βλάστηση της φύσης, παράγοντας έτσι το EVOO χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το Golden Tree χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και σύγχρονες διαδικασίες για την παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιόλαδου, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τον πελάτη. Προκειμένου να παρέχει άριστη εξυπηρέτηση και να διασφαλίζει την υγεία του καταναλωτή, η εταιρεία διαθέτει πιστοποιητικά υγείας ISO 9001, ISO 22000 και HACCP. Οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα των μεθοδολογιών καλλιέργειας και παραγωγής αντικατοπτρίζονται στη χημική ανάλυση και πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων Golden Tree από ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο του μεσογειακού έργου INTERREG: «Αριστοτέλης – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της ελαιόλαδου στη Μεσόγειο μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας που σχετίζονται με τις ιδιότητες προστασίας της υγείας του ελαιόλαδου», το Golden Tree EVOO “WILD ATHOS” (2016 -2017-2018-2019-2020 κατά τη διάρκεια των βραβείων «Olympia Health & Nutrition Awards» για το ελαιόλαδο που ανταποκρίνεται ή υπερβαίνει τις απαιτήσεις για τους επίσημους ισχυρισμούς υγείας της ΕΕ για το ελαιόλαδο, οι οποίοι προσδιορίζονται σε περισσότερες από 250 mg πολυφαινόλες ανά κιλό ελιάς λάδι αγγίζοντας πάντα τιμές 1304,1307,2100 mg πολυφαινόλες. Στην πραγματικότητα, το πράσινο ελαιόλαδο “WILD ATHOS” του Golden Tree έλαβε περισσότερα από 36 διεθνή βραβεία από το 2016-2017-2018-2019-2020 για τα οφέλη για την υγεία του, καθώς έχει αναφερθεί ότι περιέχει πάνω από 1000 mg πολυφαινόλες ανά κιλό ελαιόλαδου.
Από της 14-2-2018 μέχρι και σήμερα τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Golden Tree Bio Organic Olive Oil, μέσω της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου HARVARD της Αμερικής, συμμετέχουν στην Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής, που διενεργεί η Σχολή Δημόσιας Υγείας ,για 3 χρόνια ,σε 44 Πυροσβεστικούς του IFD και σε επιλεγμένες ομάδες πυροσβεστών των Η.Π.Α.
Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών που μετέχουν στην μελέτη αγγίζει τους 1000 εθελοντές και η μελέτη έχει την ονομασία “FEEDING AMERICA’S BRAVEST”.
Η συμμετοχή των ελαιόλαδων της Golden Tree στην εν λόγω μελέτη FEEDING AMERICA’S BRAVEST” του HARVARD School of Public Health έχει σαν επικεφαλής της Έρευνας τον Καθηγητή κο Stefanos N Kales(MD MPH Professor of Medicine at Harvard Medical School ,Harvard T.H. Chan School of Public Health).
Σκοπός της όλης μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους ,όπως οι πυροσβέστες, η υγεία των πυροσβεστών βελτιώνεται και ο κίνδυνος αυτός μειώνεται.
Post Views: 3.661
The following two tabs change content below.
Δημοσιογράφος με πρακτική άσκηση σε εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» & ΕΤ3, εργασία σε τοπικά ραδιόφωνα και τηλεόραση της Π.Ε. Κοζάνης, στην ΕΡΑ Κοζάνης, ενώ από το 2015 έως σήμερα είναι ραδιοφωνική παραγωγός.
Από τον Μάιο του 2019 αρθρογραφεί κι εκδίδει το διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο για τον πρωτογενή τομέα, Agrovoice.gr