• Latest
  • Trending
  • All
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
«Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία»

«Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία»

06/11/2020
Open Days IEK ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Open Days IEK ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

18/05/2022
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

Παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020

18/05/2022
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ “Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ “Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής”

18/05/2022
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

ΥΠΑΑΤ: Ψηφιακά η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων

18/05/2022
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού

18/05/2022
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμα Links
  • Albanian
  • Arabic
  • Bulgarian
  • Chinese (Simplified)
  • English
  • Greek
  • Russian
  • Serbian
  • Turkish
Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
  • Login
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
AlbanianArabicBulgarianChinese (Simplified)EnglishGreekRussianSerbianTurkish
ADVERTISEMENT

«Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία»

by Agrovoice News
06/11/2020
in ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
0
«Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία»

 

Στην Αττική υπάρχουν περίπου 3.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν σε οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις 200.000 περίπου αιγοπρόβατα και περίπου 3.000 βοοειδή, κυρίως από Αρβανίτες, Σαρακατσάνους & Βλάχους, που είναι συνδεδεμένες στενά με τον τρόπο ζωής και τον διαχρονικό πολιτισμό, και τα ήθη και έθιμα των γηγενών πληθυσμών.

Οι κτηνοτρόφοι των οικογενειακής μορφής εκτροφών ενδιαφέρονται πάρα πολύ  για την σύζευξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής, με την τοπική επεξεργασία και μεταποίηση, με τοπικές συνταγές με βάση τον ελληνικό πολιτισμό (παράδοση & γαστρονομία) για τοπική κυρίως κατανάλωση και με ενίσχυση της Τοπικής (κοινοτικής) Ανάπτυξης.

Στηριζόμενοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, που βρίσκονται κυρίως στην ελληνική γαστρονομία, στην μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα, και βέβαια στα ελληνικά αρνάκια, στα ερίφια, στις προβατίνες, αλλά και στις άλλες ελληνικές αυτόχθονες φυλές, επιζητούν οι μικροί κτηνοτρόφοι την προώθηση της συνεργασίας τους με τους chefs, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της επαφής της παραγόμενης ελληνικής τροφής με τους καταναλωτές.

Στην Αττική, παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί περιοχές που διατηρούν την αναγνωρισιμότητά τους και είναι γνωστές για την έντονη προβολή της παραδοσιακής γαστρονομίας, όπως στην Βάρη, στην Χασιά, στην Κερατέα και σε πολλά άλλα μέρη, όπου το «χοντρό» (παΐδια από προβατίνα «βασιλεύει») …. Και πάνω σε αυτήν την παραδοσιακή γαστρονομία έχουν στηρίξει την «τοπική ανάπτυξη», δηλ. ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

Ο τελευταίος αιώνας στην Ελλάδα ήταν ο αιώνας της «δόξας» της γαλλικής κουζίνας, της ιταλικής κουζίνας και άλλων ξενικών κουζινών. Είναι τα χρόνια που το εισαγόμενο γαλλικό ή ολλανδικό ή γερμανικό ποιοτικό βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας κατέλαβε το 85% της ελληνικής κατανάλωσης. Στα σχολεία επαγγελματικής κατάρτισης μαγείρων δεν βρίσκαμε να διδάσκεται η Ελληνική Γαστρονομία.

Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε να ξανααποκτούν κάποια από την μαγεία τους οι τοπικές παραδοσιακές κουζίνες και να δημιουργούνται Φεστιβάλ Τοπικών Γαστρονομιών. Παλιότερα στα βιβλιοπωλεία βρίσκαμε βιβλία Γαλλικής κουζίνας ή έστω μόνο τον ελληνικό Τσελεμεντέ. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες εκδόσεις για τις Ελληνικές Τοπικές Κουζίνες και την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία από ιδιώτες, από οργανώσεις, αλλά ακόμα και από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που «ξύπνησαν» και ακολουθούν την κοινωνική απαίτηση για επιστροφή την εθνική κουζίνα και στο τοπικό.

Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και δομές τοπικής ανάπτυξης, τοπικά σύμφωνα ποιότητας στον τουρισμό, τοπικά cluster βασισμένα στην τοπική γαστρονομία, δίκτυα γαστρονομίας, γαστρονομικός τουρισμός με βάση τον τοπικό πολιτισμό, και υπερτοπικά δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών γύρω από την τοπική γαστρονομία, διαπεριφερειακά, ακόμα και διεθνικά, πάντα με μέγεθος εταίρων που δεν υπερβαίνουν την περιφερειακή ενότητα (την παλαιά νομαρχία).

Ήδη από την δεκαετία του 1990 φωτισμένα μυαλά εντόπισαν την νέα τάση «τοπιοποίησης», απέναντι στην πολυδιαφημισμένη παγκοσμιοποίηση, και την «soft» διάσταση της τοπικοποίησης, που μπορεί να είναι η τοπική γαστρονομία, και ανέπτυξαν συστήματα όπως το Culinary Heritage (Γαστρονομική Κληρονομιά), ως εργαλεία Τοπικής Ανάπτυξης. Είναι η τοπική οργάνωση, δικτύωση και προβολή, ώστε η τοπική αγροτική παραγωγή, να επεξεργάζεται τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτισμός, γαστρονομία) και να καταναλώνεται τοπικά, στα τοπικά εστιατόρια.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρασκεύασε επί τόπου και πρόσφερε ελληνικό τυρί φέτα (από γάλα του Καϊδατζή), και φρεσκοψημένο «χοντρό» (από προβατίνες του Κορδαλή) σε 350 διεθνείς γαστρονόμους & οινολόγους, στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας & Οίνου, που έγινε στο Ζάππειο (19-21/10/2018) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας-Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques-CEUCO με πρόσκληση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου από τον κ Κ. Μουζάκη, Αντιπρόεδρο για την Ελλάδα της CEUCO και πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων ACROPOLIS.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», δήλωσε: Ο σημαντικός διαμεσολαβητής και πρωταγωνιστής σε αυτήν την διαδικασία, είναι ο Έλληνας Αρχιμάγειρας, ο chef … Οι κτηνοτρόφοι περιμένουμε από τους φυσικούς μας συμμάχους, τους συμπατριώτες μας, να συζητήσουν μαζί μας και να περιγράψουν το τι θέλουν ώστε να προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία και την τοπική αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα, οι έλληνες κτηνοτρόφοι, περιμένουμε προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελληνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος στα αρνιά, στα ερίφια και στις προβατίνες, προς όφελος τςη τοπικής ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, που όλος ο κόσμος εξυμνεί την Μεσογειακή Διατροφή, είναι αδικία, ίσως και μεγάλη ανοησία, να μην προβάλλεται και να μην αξιοποιείται στο έπακρο η ευκαιρία με χρήση τοπικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής πήραν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν chefs από μερικές από τις οργανωμένες Λέσχες Αρχιμαγείρων, σε μια πρώτη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία», την Τετάρτη, 18 Νοε 2020, στις 12.00, στην πλατφόρμα zoom, την οποία όσοι θέλουν μπορούν να παρακολουθήσουν στο facebook και να υποβάλλουν γραπτές ερωτήσεις μέσω του προφίλ του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα ή απλά να την δουν στο site www.vgainoumemprosta.skywalker.gr.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα.

 

Post Views: 286
The following two tabs change content below.
  • Βιογραφικό
  • Τελευταίες δημοσιεύσεις

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)

  • Open Days IEK ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ - 18/05/2022
  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 - 18/05/2022
  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ “Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής” - 18/05/2022
Tags: «Οι chefs και η Ελληνική Κτηνοτροφία»
Previous Post

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.: Ανακοίνωση σχετικά με την την υποβολή παραστατικών της 3ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08

Next Post

Εξάρθρωση Οργανωμένου Κυκλώματος Παράνομης Εισόδου Μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Agrovoice News

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Next Post
Εξάρθρωση Οργανωμένου Κυκλώματος Παράνομης Εισόδου Μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

Εξάρθρωση Οργανωμένου Κυκλώματος Παράνομης Εισόδου Μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

03/05/2019
Απάντηση Μάκη Βορίδη στις αιτιάσεις Αραχωβίτη για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου

Μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

02/07/2020
Πίστωση ενισχύσεων σε δικαιούχους για βιολογικές δράσεις  ζωικής παραγωγής

Αρχές με μέσα Ιουλίου η πληρωμή της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων

18/06/2020
Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Open Days IEK ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Open Days IEK ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

18/05/2022
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

Παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων της Δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020

18/05/2022
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ “Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής”

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ “Ελληνική Κόκκινη Φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής”

18/05/2022
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram

Copyright © 2022 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά

Copyright © 2022 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα.