Ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας, συζήτησαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.
Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.
Έτσι αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας.
Όπως πρόσθεσαν, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.