“Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συστατικό στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες και τα αιτήματα του αγροτικού τομέα και του αγρότη; Έχει ανάγκη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού προϊόντος, με υψηλή ποιότητα και τυποποίηση. Έχει ανάγκη από καινοτομία και συλλογικές μορφές παραγωγής και συνεργασίας που να δημιουργούν οικονομία κλίμακας, ώστε να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις και χαμηλό κόστος παραγωγής που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του. Έχει ανάγκη από καινοτομία σε σχέση με το κλίμα, την ενέργεια, το νερό, τις νέες τεχνολογίες, την ανακύκλωση στις συσκευασίες φυτοπροστατευτικών κ.ά.. Τι λοιπόν από όλα αυτά επιτυγχάνει ο κύριος Βορίδης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Τίποτα. Κάνει μάλιστα, στοχεύει ακριβώς στα αντίθετα από όσα έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας“, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου των αγροτικών συνεταιρισμών, εχθές, στη Βουλή.
Συνόψισε στη συνέχεια, τις επιδιώξεις του σχεδίου νόμου: Βασικό μέλημα του κυρίου Βορίδη είναι να βάλει τους ιδιώτες και στους συνεταιρισμούς, κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ να εισάγει παντού ιδιώτες. Δημιουργεί μία προνομιακή θέση για ιδιωτικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην περιουσιακή βάση των συνεταιρισμών και στη συνέχεια, να κατέχουν την υπεραξία του κάθε συνεταιρισμού, τα προϊόντα ποιότητας, τις πρώτες ύλες και την παράδοση κάθε συνεταιρισμού, αυτό δηλαδή που παρήγαγε ο αγροτικός κόσμος, η συλλογικότητα της υπαίθρου.
Ουσιαστικά και με πολιτικό σχέδιο, όπως σημείωσε ο Σ. Φάμελλος, η κυβέρνηση επιλέγει να στερήσει τον αγροτικό κόσμο από όσα χρειάζεται, επενδύσεις, καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, οικονομία κλίμακας, τυποποίηση και να καλύψει το πραγματικό κενό του αγροτικού κόσμου με έναν νταβατζή, που θα τα πάρει όλα στη μισή τιμή και παράλληλα θα τα αποκλείσει από τους αγρότες. Κανένας εκσυγχρονισμός. Αντίθετα, η κυβέρνηση καταδικάζει σε καθυστέρηση την ύπαιθρο, το αγροτικό εισόδημα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
“Ελάχιστα ενδιαφέρει τον κύριο Βορίδη το συμφέρον της περιφέρειας και της χώρας. Τον ενδιαφέρει σε αντίθεση, το συμφέρον κάποιων πολύ λίγων, αυτών που πιθανότατα θα μπουν από την πίσω πόρτα στους συνεταιρισμούς. Αυτό δεν μας εκπλήσσει, κύριε Βορίδη. Είναι γνωστό τι επιχειρεί να κάνει διαχρονικά η Δεξιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν κρυφά σημεία στην πολιτική σας. Είστε ειλικρινείς. Θέλετε να δώσετε τσάμπα την υπεραξία του αγροτικού κόσμου, των συνεταιρισμών σε κάποιους ιδιώτες, όχι σε όλους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ημετέρους. Δημιουργείτε επιπλέον διακρίσεις, εισάγοντας την αδικία και την ανισοτιμία, τη χειραγώγηση των συνεταιρισμών, την οικογενειοκρατία και τον επαγγελματισμό στα συνεταιριστικά στελέχη, δηλαδή τον παραγοντισμό, βάζοντας εμπόδια στους νέους και ξεπουλώντας την περιουσία των συνεταιρισμών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον“, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος επισήμανε ότι οι ιδιώτες που θα μπουν στους συνεταιρισμούς με το σχέδιο Βορίδη θα εξαιρούνται από την υποχρέωση συνεργασίας με τον συνεταιρισμό, μία διάκριση και ανισοτιμία έναντι και εις βάρος των αγροτών. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες-επενδυτές να έχουν αυξημένο μερίδιο και αξία του μεριδίου, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Συνέλευσης, καθότι όταν μία ιδιωτική επιχείρηση ελέγχει το 35%, ελέγχει όλες τις αποφάσεις και συνεπώς, το συνεταιρισμό. Καταργεί την αναλογικότητα, με την περιορισμένη σταυροδοσία στις εκλογές των συνεταιρισμών και άρα, με το πλειοψηφικό σύστημα λήψης αποφάσεων, οδηγεί σε “μονοκομματικές διοικήσεις”. Καταργεί ακόμη τον περιορισμό θητειών στις θέσεις ευθύνης των συνεταιρισμών, οπότε οδηγεί σε επαγγελματίες παράγοντες.
Τόνισε τέλος, ότι το σχέδιο νόμου δε δίνει τη δυνατότητα να έχουμε νέους συνεταιρισμούς, συγχωνεύσεις, δηλαδή δεν επιτρέπει και στο νέο αγρότη να συμμετάσχει στο συνεταιρισμό, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην απαλλοτρίωση οποιασδήποτε παραγωγικής περιουσίας.