• Latest
  • Trending
  • All
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

Ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από τον παγετό ζητούν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

20/05/2021
Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

07/10/2024
Νέα Αριστερά: Ποιος θα πληρώσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης;

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες”

07/10/2024
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμα Links
  • el
    • sq
    • ar
    • bg
    • zh-CN
    • en
    • el
    • ru
    • sr
    • tr
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
  • Login
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
ADVERTISEMENT

Ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από τον παγετό ζητούν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία

Η επιστολή των τριών υπουργών στους Επιτρόπους Γεωργίας και Προϋπολογισμού, μετά από πρωτοβουλία Λιβανού

by Agrovoice News
20/05/2021
in ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Μ. Βορίδης: Συστήνει ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση των γεωργικών ασφαλίσεων

 

Την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες, που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου, ζήτησαν με κοινή επιστολή τους προς τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ.  Janusz Wojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. Johannes Hahn, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας κ. Σπήλιος Λιβανός, της Γαλλίας κ. Julien Denormandie και της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.

Στην πράξη οι τρεις υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να ενεργοποιήσει κονδύλια προς στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, καθώς οι καταστροφές ήταν πρωτοφανείς και για τις τρεις χώρες.

Το κοινό μέτωπο των τριών χωρών δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού. Πέραν των τριών υπογραφόντων την επιστολή ο κ. Λιβανός μέσα από διαδοχικές επαφές με ομολόγους του έχει επιτύχει την υποστήριξη του αιτήματος που καταθέτουν Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία και από άλλες χώρες.

Όπως υπενθυμίζουν στην επιστολή τους οι τρεις υπουργοί αυτό το άρθρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2018 στην περιοχή της Βαλτικής, κάτι που αποτελεί προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα οι τρεις υπουργοί ζητούν την  έγκριση της Επιτροπής και για την παροχή εθνικής βοήθειας προς τους πληγέντες και προτείνουν και την τροποποίηση του άρθρου 71 παράγραφος 8, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων όπως εκείνων που επηρέασαν πολλές ευρωπαϊκές περιοχές τον περασμένο Απρίλιο.

Τέλος τονίζουν ότι «ώρα είναι στιγμή να τους δείξουμε εμείς αλληλεγγύη. Τώρα είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και της πρώτης Απριλίου, μετά από μερικές εβδομάδες ήπιων καιρικών συνθηκών, σημειώθηκαν απρόσμενα περιστατικά παγετού στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Αυτός ο αρνητικός συνδυασμός παραγόντων έχει τεράστιες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις γεωργικές παραγωγές στις χώρες μας.

Ενώ οι αξιολογήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, οι πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν πρωτοφανείς ζημιές: αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον τομέα του οίνου, των φρούτων και των λαχανικών. Επιπλέον, οι ζημίες αναμένεται να έχουν επακόλουθο σημαντικό αντίκτυπο στη μεταποιητική βιομηχανία και αναπόφευκτα στις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Όπως δηλώσαμε και στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο της 26ης Απριλίου, θεωρούμε απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στους αγρότες που έχασαν μεγάλο μέρος, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ολόκληρες τις καλλιέργειές τους.

Αυτό σημαίνει ότι, για τον τομέα του οίνου που είχε ήδη επηρεαστεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, η κατάσταση έχει περαιτέρω επιδεινωθεί δεδομένων και των δασμολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα γεγονότα του παγετού αποτελούν μια ακόμη σημαντική επιβάρυνση σε έναν ήδη αποδυναμωμένο τομέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλάβαμε την ανάγκη για έκτακτη υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, τα περιστατικά του παγετού επηρέασαν σοβαρά άλλους τομείς, ιδίως τα φρούτα και τα λαχανικά, που είχαν ήδη υποστεί ζημιά την άνοιξη του 2020. Ζητούμε την ενεργοποίηση του άρθρου 221 του Κανονισμού για την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ), για την ανακούφιση των συνεπειών για τους αγρότες. Αυτό το άρθρο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις, για παράδειγμα το 2018 στην περιοχή της Βαλτικής, κάτι που αποτελεί προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομική βάση για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα χρειαστεί επίσης εθνική βοήθεια για να προσφέρει γρήγορα ανακούφιση στους αγρότες. Θα χρειαστούμε, εάν είναι απαραίτητο, να μας επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχουμε άμεσα τη βοήθεια αυτή, μέσω του άρθρου 221 της ΚΟΑ ή των κρατικών ενισχύσεων.

Καθώς παρόμοια γεγονότα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να δοκιμάζουν τον γεωργικό τομέα συχνότερα και πιο έντονα στο εγγύς μέλλον, πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο βιώσιμους και ανθεκτικούς μηχανισμούς για την καλύτερη προστασία και υποστήριξη των αγροτών και των παραγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό, μια ενδιαφέρουσα λύση για την ενίσχυση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων θα μπορούσε να είναι η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 71 παράγραφος 8, η οποία αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα σε εκείνα τα κράτη μέλη που το επιθυμούν να στοχεύσουν ένα μικρό μέρος των άμεσων πληρωμών που διατίθεται σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενόψει καταστροφικών γεγονότων όπως εκείνων που επηρέασαν πολλές ευρωπαϊκές περιοχές τον περασμένο Απρίλιο.

Οι αγρότες στις περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό, και που έχουν ήδη δοκιμασθεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, χρειάζονται σημαντική υποστήριξη. Ανέλαβαν την ευθύνη στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίζουν την προμήθεια τροφίμων για τους ευρωπαίους πολίτες. Τώρα είναι στιγμή να τους δείξουμε εμείς αλληλεγγύη. Τώρα είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

 

Post Views: 483
The following two tabs change content below.
  • Βιογραφικό
  • Τελευταίες δημοσιεύσεις

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)

  • Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης - 07/10/2024
  • «20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης - 07/10/2024
  • Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας - 07/10/2024
Tags: αγροτικά νέααποζημιώσεις για τον παγετόΕυρωπαϊκά κονδύλια
Previous Post

Γιώργος Αμυράς: Πάνω από 79 εκατομμύρια ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση

Next Post

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Agrovoice News

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Next Post
ΥΠΑΑΤ: Δράσεις  για τη στήριξη της μελισσοκομίας

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

03/05/2019
Απάντηση Μάκη Βορίδη στις αιτιάσεις Αραχωβίτη για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου

Μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

02/07/2020
Λεβάντα γενικές πληροφορίες

Λεβάντα γενικές πληροφορίες

03/05/2019
Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα.