Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε ενημέρωση από τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ στις παρεμβάσεις του για τη βελτίωση της υγείας των αγροτών. Αν και τονίζεται η μεγάλη σημασία που δίνεται για την ασφάλεια και την υγεία των αγροτών ως εργαζομένων, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που δεν καλύπτει βασικές θεραπείες σε αντίθεση με άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεργάζεται στενά με τα Κράτη Μέλη για την προώθηση της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (ΑΥΕ). Υπάρχει και λειτουργεί ειδική συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και η επιτροπή ανώτερων επιθεωρητών εργασίας.
Ο Επίτροπος Σμιτ αναφέρει ότι οι οδηγίες της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία εφαρμόζονται πλήρως στους γεωργούς, εφόσον χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι. Τα κράτη μέλη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις οδηγίες της ΕΕ και εναπόκειται πρωτίστως στις αρμόδιες εθνικές αρχές να διασφαλίσουν την ορθή επιβολή της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία δημοσιεύουν επίσης και προωθούν ενεργά κατευθυντήριες γραμμές, εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για διάφορους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Επιπλέον, το νέο στρατηγικό πλαίσιο και η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) περιλαμβάνουν περαιτέρω προώθηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στον γεωργικό τομέα.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος στην Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει ιδιαίτερη στους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αγροτών. Φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που περιέχουν βλαβερές και τοξικές ουσίες και παθογόνοι μικροοργανισμοί προκαλούν ζωοανθρωπονόσους, ενώ προβλήματα δημιουργεί και η έκθεση σε δονήσεις και θόρυβο από τη χρήση αγροτικών οχημάτων και εργαλείων χειρός. Στις σκληρές αυτές συνθήκες η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Σμιτ περιορίζεται μόνο στις ενωσιακές οδηγίες 98/24/ΕΚ και 2004/37/ΕΚ, χωρίς να γίνεται αναφορά στη σκληρή ελλαδική πραγματικότητα.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής θα συνεχίσει με έντονες παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητώντας χρηματοδοτήσεις και ευρωπαϊκές λύσεις για τους αγρότες.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και απάντησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005428/2021 προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Emmanouil Fragkos (ECR)
Θέμα: Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υγείας των αγροτών
Χημικοί, φυσικοί, βιολογικοί και εργονομικοί παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αγροτών. Φυτοφάρμακα/ζιζανιοκτόνα/εντομοκτόνα περιέχουν βλαβερές και τοξικές ουσίες.
Παθογόνοι μικροοργανισμοί προκαλούν ζωοανθρωπονόσους.
Προβλήματα δημιουργεί και η έκθεση σε δονήσεις/θόρυβο από τη χρήση οχημάτων (τρακτέρ, φορτηγά) και εργαλείων χειρός.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, υπεριώδη ακτινοβολία, δονήσεις, χρήση εργαλείων μπορεί να προκαλέσει μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα, σε εργασιακά πλαίσια που δύσκολα επιδέχονται υγιή ωράρια.
Στην Ελλάδα, ο ΟΓΑ δεν καλύπτει αποθεραπεία ή αποκατάσταση, σε αντίθεση με άλλα ταμεία.
Οι αγρότες μας είναι θύματα μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά 1,7Χ περισσότερο από τον μέσο όρο και θύματα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων 3Χ πάνω από τον μέσο όρο, συχνά λόγω των τροχοφόρων, γερασμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και υπερεκτίμησης δυνατοτήτων. Στην οδήγηση τροχοφόρων πολλά πράγματα μαθαίνονται εμπειρικά.
Την ώρα που διατίθεται πλήθος ψηφιακών «εργαλειοθηκών» για τις εργασίες γραφείου, ενώ όλο και περισσότερο αναφερόμαστε —σωστά— στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, η συζήτηση για την υγεία των αγροτών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Όμως, η χρήση μέτρων αγροτικής ασφάλειας και η προσήλωση σε ενδεδειγμένους κανόνες υγιεινής μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Εφόσον διαθέτει εργαλειοθήκες για την υγεία των αγροτών, πώς σκοπεύει να τις εμπλουτίσει, βάσει των εξελίξεων αλλά και για την κάλυψη όλου του αγροτικού επαγγελματικού εύρους, και να προωθήσει τη χρήση τους;
- Εφόσον συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τα κατάλληλα πρότυπα υγείας των αγροτών, πώς αξιολογεί τη συνεργασία τους;
EL
E-005428/2021
Απάντηση του κ. Schmit
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.2.2022)
Ένα ευρύ φάσμα της ενωσιακής νομοθεσίας ρυθμίζει την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία (ΑΥΕ)· μεταξύ άλλων, η οδηγία-πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ1 και οι σχετικές οδηγίες της για την προστασία των εργαζομένων από μια σειρά φυσικών, χημικών, βιολογικών και εργονομικών παραγόντων που εγκυμονούν κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία. Στον τομέα των χημικών προϊόντων εφαρμόζονται η οδηγία 98/24/ΕΚ2 και η οδηγία 2004/37/ΕΚ3. Το νέο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2021-20274 καθορίζει τις κύριες δραστηριότητες στον τομέα αυτό κατά τα επόμενα έτη5.
Οι οδηγίες της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία εφαρμόζονται πλήρως στους γεωργούς, εφόσον χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι. Τα κράτη μέλη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις οδηγίες της ΕΕ και εναπόκειται πρωτίστως στις αρμόδιες εθνικές αρχές να διασφαλίσουν την ορθή επιβολή της σχετικής εθνικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία δημοσιεύουν επίσης και προωθούν ενεργά κατευθυντήριες γραμμές, εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό για διάφορους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας6. Επιπλέον, το νέο στρατηγικό πλαίσιο αναφέρει την ανάπτυξη περαιτέρω εργαλείων για σχετικές εκτιμήσεις κινδύνου και επιθεωρήσεις εργασίας. Στη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) περιλαμβάνεται, επίσης, η περαιτέρω προώθηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας στον γεωργικό τομέα, συγκεκριμένα, συνδέοντας τις ενισχύσεις της ΚΓΠ με την τήρηση της οδηγίας-πλαισίου 89/391/ΕΟΚ στο πλαίσιο του μηχανισμού κοινωνικής αιρεσιμότητας.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την προώθηση της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για την ΑΥΕ και άλλων σχετικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της συμβουλευτικής επιτροπής για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και της επιτροπής ανώτερων επιθεωρητών εργασίας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ουσιώδες μέρος του έργου που επιτελεί η Επιτροπή στον τομέα της ΑΥΕ.
1 Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στην εργασία.
2 Οδηγία 98/24/ΕΚ του Συμβουλίου, της 7ης Απριλίου 1998, για την προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλομένους σε χημικούς παράγοντες.
3 Οδηγία 2004/37/ΕΚ, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία. 4 Ανακοίνωση της Επιτροπής COM(2021) 323 final, της 28.6.2021, με τίτλο «Στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία κατά την περίοδο 2021-2027 — Ασφάλεια και υγεία στην εργασία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο εργασίας».
5 Στο τμήμα 2.2 του στρατηγικού πλαισίου ζητείται η παροχή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τους θανάτους που συνδέονται με την εργασία, καθώς και ολοκληρωμένη ευαισθητοποίηση στον γεωργικό τομέα.
6 Βλ. https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/a582a0df-60d3-4258-b4ff-b610f232118f και https://osha.europa.eu/el/tools-and-resources

Agrovoice News

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)
- Πρόγραμμα Καταπολέμησης και Επιτήρησης της Λύσσας - 27/03/2023
- ΥΠΑΑΤ: Υπεγράφησαν αποφάσεις ορισμού Ενδιάμεσων Φορέων Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ του ΣΣ ΚΑΠ - 27/03/2023
- Υπογραφή συμφωνίας εξουσιοδότησης μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Αναγνωρισμένου Οργανισμού ”American Bureau of Shipping” - 14/12/2022