Γράφει η Μαρία Κοτζακόλιου
Αν και σε πειραματικό στάδιο, διαφαίνεται ότι μάλλον έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα της «Φούσκας» (μικρού τζίτζικα) στο φυτό της λεβάντας. https://www.agrovoice.gr/echthroi-kai-astheneies-ton-aromatikon-fyton/
Παραγωγός από τα Γρεβενά, όπως μας ενημέρωσε ο Γενικός Διευθυντής της Herbs & Oils κ. Νίκος Μαλίνης, χρησιμοποίησε σε σκόνη ατταπουλγίτη. (Ο ατταπουλγίτης είναι ένα ένυδρο αργιλοπυριτικό ορυκτό, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μεγάλη ικανότητα προσρόφησης νερού.
Πολλές φορές για τον ατταπουλγίτη, χρησιμοποιείται και ο όρος παλυγκορσκίτης.)
Ρίχνοντας ατταπουλγίτη σε σκόνη, κοντά στη βάση του φυτού όπου εναποθέτει τα αβγά της η Φούσκα, φάνηκε ότι μέσα σε 24 ώρες αυτά είχαν ξεραθεί και καταστραφεί. Βέβαια, αυτό είναι σε πειραματική φάση και διερευνάται και από το τμήμα εντομολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του εν λόγω πειράματος, το επόμενο έτος.
Ο ατταπουλγίτης ενδείκνυται και στις βιολογικές καλλιέργειες λεβάντας, καθώς είναι ορυκτό κι όχι χημικό σκεύασμα.
Ο παραγωγός χρειάζεται να κάνει τη διαδικασία σε κάθε φυτό ξεχωριστά κι εκτιμάται ότι το κόστος για κάθε στρέμμα ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ. Πιθανά να μην γίνεται κάθε χρόνο η χρήση του ατταπουλγίτη, κάτι που θα γνωστοποιηθεί μετά την έρευνα.
Καλό είναι και οι νέοι παραγωγοί να το εφαρμόσουν, για καθαρά προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουν την υγεία των φυτών, αλλά και την ίδια την παραγωγή τους.
Αν λοιπόν αποδειχθεί ότι όντως είναι αποτελεσματική αυτή η λύση και σε συνδυασμό με την παρατήρηση και τον χρονικό προσδιορισμό της μετακίνησης του ενήλικα εντόμου στα φυτά της λεβάντας, τότε θα μπορέσει να υπάρξει ένας συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης του μεγαλύτερου ίσως εχθρού της λεβάντας.