Με γνώμονα την συμπόρευση σε λύσεις και την πρόληψη καταστροφικών αποτελεσμάτων η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή – παρέμβασή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, προτείνει ένα φάσμα έκτακτων και βιώσιμων μέτρων και αποφάσεων που θα καταστήσουν ασφαλείς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους καθώς και των προϊόντων, τώρα στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ “προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε την στρατηγική και τις απαραίτητες δράσεις για την επανάκαμψη του αγροτικού τομέα, εκτός του ότι θέτουμε το μηχανισμό μας στη διάθεση σας, παραθέτουμε μερικές προτάσεις που η άμεση υλοποίηση τους θα προλάβει τη διακοπή της ανάπτυξης λόγω της κρίσης που βιώνουμε.
Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σημειώνει δε ότι στη σημερινή συγκυρία με την πανευρωπαϊκή φωνή των αγροτών/κτηνοτρόφων να εκπέμπει μηνύματα sos για την εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή και διάθεση προϊόντων, “είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε το έργο της Κυβέρνησης στη διάσωση των εισοδημάτων των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο – για λόγους εθνικής ασφάλειας και αυτάρκειας – των παραγωγών προσώπων και παραγωγικών δομών της χώρας μας“.
Τονίζει δε την ανάγκη, ότι στο σημείο που βρισκόμαστε απαιτούνται γενναίες και γρήγορες αποφάσεις και αυτό που ζητά είναι να στηριχθούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που μετράνε ήδη μεγάλες απώλειες και που μπορούν να το αποδείξουν.
Αναλυτικά η επιστολή της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:
Αξιότιμοι κύριοι,
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, σας γνωρίζουμε ότι η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Συνεταιρισμοί μέλη μας, έχουμε πλήρως στρατευθεί στην προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της πολιτείας.
Προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε την στρατηγική και τις απαραίτητες δράσεις για την επανάκαμψη του αγροτικού τομέα, εκτός του ότι θέτουμε το μηχανισμό μας στη διάθεση σας, παραθέτουμε μερικές προτάσεις που η άμεση υλοποίηση τους θα προλάβει τη διακοπή της ανάπτυξης λόγω της κρίσης που βιώνουμε.
Στη σημερινή συγκυρία με την πανευρωπαϊκή φωνή των αγροτών/κτηνοτρόφων να εκπέμπει μηνύματα sos για την εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή και διάθεση προϊόντων, είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε το έργο της Κυβέρνησης στη διάσωση των εισοδημάτων των πολιτών αλλά πολύ περισσότερο – για λόγους εθνικής ασφάλειας και αυτάρκειας – των παραγωγών προσώπων και παραγωγικών δομών της χώρας μας.
Για αυτό το σκοπό και με γνώμονα την συμπόρευση σε λύσεις και την πρόληψη καταστροφικών αποτελεσμάτων προτείνουμε ένα φάσμα έκτακτων και βιώσιμων μέτρων και αποφάσεων που θα μας καταστήσουν ασφαλείς, εμάς και τα προϊόντα μας, τώρα στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
1. Δέσμη μέτρων, υποστήριξης των παραγωγικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Οι μεγάλοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στις Περιφερειακές Οικονομίες. Ως οντότητες, εκ της φύσης τους έχουν πολλαπλές κύριες δραστηριότητες, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Και εξηγούμε:
- έχουν μετόχους αγρότες – κτηνοτρόφους, οι οποίοι παραδίδουν το προϊόν τους ως πρώτη ύλη στο συνεταιριστικό σχήμα όπου ανήκουν.
- έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπου μεταποιούν και τυποποιούν τα προϊόντα τα οποία και εμπορεύονται είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική αγορά
- είναι καθετοποιημένες δομές παραγωγής και εμπορίας προϊόντων
- παράγουν τόσο προϊόντα φυτικού κεφαλαίου που είναι κατά βάση εποχιακά (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά κλπ) όσο και ζωικού που είναι συνεχούς ροής και παραγωγής
- η οριζόντια δραστηριότητα των συνεταιρισμών επιτάσσει να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και για όλα τα προϊόντα της κάθε περιοχής
Η πρότασή μας είναι, λοιπόν, η δημιουργία νέων ΚΑΔ για αυτές τις δραστηριότητες, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με ΠΝΠ έκτακτων μέτρων λόγω της συγκυρίας υγειονομικής κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση εμπορική και οικονομική.
Η ενσωμάτωση των νέων ΚΑΔ στο Καταστατικό των Συνεταιρισμών θα γίνει αργότερα με τη σύγκλιση των Γενικών τους Συνελεύσεων και την αντίστοιχη απόφασή τους, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.
Η ένταξή των Συνεταιρισμών στις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και σε όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που οι προϋποθέσεις διαμορφώνουν, θα τους δώσει τη νομιμοποίηση των ευεργετημάτων που έχουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Με όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι θα δοθεί στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση η δυνατότητα στη συν-διαμόρφωση της καλύτερης αναπτυξιακής πολιτικής στην ελληνική Περιφέρεια και στον Αγροτικό Τομέα.
2. Γεωργία και Τουρισμός στην Περιφερειακή Ανάπτυξη της επόμενη μέρας
Για την ανάδειξη και ενδυνάμωση των δύο αυτών πυλώνων ανάπτυξης, και τη βιωσιμότητά τους την επόμενη δύσκολη μέρα, προτείνουμε τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όπου οι ενδιαφερόμενοι εποχικοί εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα θα βρουν εισόδημα και θα συμβάλουν στην απρόσκοπτη διαθεσιμότητα αγαθών στην ελληνική αγορά.
Οι συμπολίτες μας που θα απασχολούνταν στον Τουριστικό Κλάδο αλλά λόγω του κορωνοϊου πλήττονται βαρύτατα μπορούν να αξιοποιηθούν ως επιδοτούμενοι αγρότες γης καλύπτοντας τις ανάγκες συγκομιδής, ιδιαίτερα στις εποχικές εργασίες και καλλιέργειες.
Δεδομένο είναι ότι αυτό θα αποτελέσει αδήριτη ανάγκη λόγω της μη κυκλοφορίας εργατών γης από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα 40.000 εργαζομένων, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη ώστε να εργαστούν στις καλλιέργειες.
Η πρωτοβουλία αυτή προτείνετε να συνοδευτεί από καμπάνια πρόσκλησης, ενημέρωσης και δημοσιότητας, με το κέλευσμα “Μαζεύουμε τα προϊόντα μας”, και με προσέγγιση εστιασμένη στην συντήρηση και διατήρηση της παραγωγής και κατανάλωσης των ελληνικών προϊόντων.
3. Ρευστότητα στους Αγρότες/Κτηνοτρόφους
Προτείνεται το τσεκ των επιδοτήσεων του 2020 που δίνεται Οκτώβριο και Δεκέμβριο και με αντίστοιχο ποσοστό 70% – 30% ανά περίοδο να δοθεί, ως προκαταβολή τον μήνα Ιούλιο, σε ποσοστό άνω του 80%.
Μια τέτοια πρωτοβουλία κρίνεται πολύ πιο αναγκαία τώρα που οι παραγωγοί εφοδιάζονται σπόρους, λιπάσματα κλπ.
Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Στα προαναφερθέντα θα πρέπει να συμπληρωθεί η ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και ο συμψηφισμός με τις εισφορές, όπως και η επίσπευση της διαδικασίας για την ταχύτερη δυνατή καταβολή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων που εκκρεμούν, με μέγιστη προτεραιότητα αυτές που αφορούν στην κτηνοτροφία, που πλήττεται ιδιαίτερα, αφού φέτος «ανεστάλη» και αυτό ακόμη το Πάσχα.
Αξιότιμοι κύριοι,
Στο σημείο που βρισκόμαστε απαιτούνται γενναίες και γρήγορες αποφάσεις. Αυτό που ζητάμε είναι να στηριχθούν οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις που μετράνε ήδη μεγάλες απώλειες και που μπορούν να το αποδείξουν.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για κάθε πιθανή διευκρίνιση και για παροχή όποιων στοιχείων μας ζητηθεί.