Μαρία Κοτζακόλιου, 3 Απριλίου 2020
Δεν πέρασαν μέρες που παρουσιάσαμε την μεγάλη καταστροφή των ανθοπαραγών της χώρας μας λόγω του κορωνοϊού. Ένας κλάδος όχι ιδιαίτερα διαδεδομένος στο ευρύ κοινό, αλλά πολύ σημαντικός του πρωτογενή τομέα. Μίλησα με ανθρώπους που αγαπούν τη δουλειά τους και παρ’ όλο που οι συγκυρίες δεν είναι εύκολες, τουναντίον, συνεχίζουν να δηλώνουν “ζωντανοί και δυνατοί”. Ένας από αυτούς που πιστεύουν στο μέλλον της Ανθοκομίας είναι ο Αναστάσιος Καλαντζής, από τον οποίο ζητήσαμε να μας παρουσιάσει τον κλάδο και να παραθέσει τις εκτιμήσεις του για το τώρα και το αύριο. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα γράφει :
“Ο Κλάδος της Ανθοκομίας είναι ένας από τους πολλούς που επλήγησαν έντονα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ίσως οι περισσότεροι Έλληνες δεν τον θεωρούν ικανό να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας όμως αυτό είναι λάθος.
Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων της ΕΕ και δεύτερος στον κόσμο (πίσω από τις ΗΠΑ). Η αξία των εξαγώγιμων ανθοκομικών προϊόντων της φθάνει το 7.5% της συνολικής αξίας (2019) τη στιγμή που η φυσική χλωρίδα της χώρας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Στη, δε, Ελλάδα φύεται το 40% των φυτικών ειδών της Ευρώπης, δηλαδή έχουμε ιδανικές συνθήκες για τα περισσότερα είδη φυτών, επομένως η ανθοκομία μας και μπορεί και πρέπει να συμβάλει σημαντικά σαν κλάδος στο ΑΕΠ της χώρας.*
Πέρα από την οικονομική κρίση, μεγάλο πρόβλημα αποτέλεσε πρόσφατα η ανάγκη χρήσης φυτοδιαβατηρίων και ο κίνδυνος εισόδου καταστροφικών εχθρών στη χώρα. Τα μεν απαραίτητα φυτοδιαβατήρια προβληματίζουν τον κλάδο, λόγω αυξημένης γραφειοκρατίας και κακής προετοιμασίας από τους αρμόδιους οργανισμούς, η δε ανάγκη εφαρμογής τους είναι σπουδαία για να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου καταστρεπτικών οργανισμών όπως η Xylellafastidiosa (ας θυμηθούμε όλοι τις ζημιές που προκάλεσε το κόκκινο σκαθάρι με την «εισαγωγή» του πρόσφατα στην Ελλάδα).
Το ξέσπασμα της κρίσης του Covid-19 βρήκε τους Έλληνες ανθοπαραγωγούς γεμάτους με ευπαθές προϊόν, έτοιμο προς διάθεση. Με κλειστά τα κανάλια διανομής οι μεγαλύτερες ποσότητες οδηγούνται στη χωματερή. Τους μήνες Μάρτιο-Μάιο η ανθοκομία στη χώρα σημειώνει το 60-70% των πωλήσεών της ως κλάδος κατεξοχήν εποχιακός. Τους υπόλοιπους μήνες οι παραγωγοί πληρώνουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας αναμένοντας να εισπράξουμε την άνοιξη. Η καταστροφή δεν αναβάλλεται ούτε και περιορίζεται λόγω της φύσης των ειδών και το χειρότερο είναι ότι καλούμαστε να καταστρέψουμε οι ίδιοι τους κόπους μας. Σαν να καις μόνος σου τα χρήματά σου!
Κανένας κλάδος της χώρας δεν μπορεί να επιβιώσει αν κληθεί να καταστρέψει το 60-70% της οικονομικής του δραστηριότητας σε λίγους μήνες. Εύλογα λοιπόν, είναι πρακτικά αδύνατο για τους ανθοπαραγωγούς να συνεχίσουμε να παράγουμε μετά από αυτή τη ζημιά. Αποζημίωση κεφαλαίου, άτοκος δανεισμός, επιδοτούμενα προγράμματα ανάπτυξης και εγγυήσεις είναι σίγουρα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και άμεσα για να μπορέσει ο κλάδος να προετοιμάσει την επόμενη χρονιά. Πέρα από αυτά όμως, ο κλάδος της ανθοκομίας χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση, οργάνωση σε συλλογικές δομές, χρήση τεχνολογίας/πληροφορικής και εξειδίκευση. Συχνά συμπεριλαμβάνεται στα γενικά μέτρα του υπουργείου για τη γεωργία όμως αποτελεί τον κλάδο εκείνο με την υψηλότερη ένταση κεφαλαίου και αυτόν που παραδοσιακά εισάγει καινοτομίες και τεχνολογική πρόοδο και πρόσοδο στο σύνολο του αγροτικού τομέα.
Το σημάδι του Covid-19 θα μείνει ανεξίτηλο για πολλά χρόνια και αρκετές συνήθειες μας θα αλλάξουν. Το μόνο ασφαλές καταφύγιό μας μέσα στην πλήρη αστικοποίηση που ζούμε θα είναι το σπίτι και ο κήπος μας. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Οι αθρόες εισαγωγές ανθοκομικών προϊόντων από άλλες ηπείρους θα περάσουν μεγάλη κρίση μαζί με την κρίση των αεροπορικών μεταφορών. Η αγορά της ανθοκομίας στην Ευρώπη θα μεγαλώσει πολύ στο μέλλον και θα εστιάσει στα Ευρωπαϊκά προϊόντα! Ο Covid-19 είναι ένα αδιαπέραστο εμπόδιο για τους ανθοπαραγωγούς, όμως αν στηριχθούμε τώρα – και δε μιλώ για απλή στήριξη ώστε να φυτοζωούμε χρωστώντας δάνεια στο μέλλον – μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο! Η κρίση που προκαλεί ο ιός στην ανθοκομία είναι παγκόσμια και τα ίδια ισχύουν και για υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ας είμαστε αυτοί που θα ανακάμψουν ταχύτερα και ας αποτελέσει ο Covid-19 το λόγο για να ανθίσει η ανθοκομία στην Ελλάδα.”
Αναστάσιος Καλαντζής, Γεωπόνος, Ιδιοκτήτης Kalantzis plants, Μέλος του Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής και του Ελληνικού Συνδέσμου Εισαγωγέων & Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού
*https://www.floraldaily.com/article/9180419/netherlands-new-export-record-for-flowers-and-plants-6-2-billion/ß η πηγή για τα παραπάνω στοιχεία μαζί με wikipedia