• Latest
  • Trending
  • All
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ασθένειες κι εχθροί μηλιάς και αχλαδιάς

Ασθένειες κι εχθροί μηλιάς και αχλαδιάς

26/05/2020
Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

07/10/2024
Νέα Αριστερά: Ποιος θα πληρώσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης;

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες”

07/10/2024
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμα Links
  • el
    • sq
    • ar
    • bg
    • zh-CN
    • en
    • el
    • ru
    • sr
    • tr
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου, 2025
  • Login
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
ADVERTISEMENT

Ασθένειες κι εχθροί μηλιάς και αχλαδιάς

by Agrovoice News
26/05/2020
in ΔΕΝΤΡΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ασθένειες κι εχθροί μηλιάς και αχλαδιάς

Ασθένειες

 ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ (Αχλαδιά─Μηλιά)

Ο παρατεταμένα άστατος καιρός με έντονες βροχοπτώσεις και υψηλά ποσοστά υγρασίας, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των μηλοειδών (καρπών και φυλλώματος) από φουζικλάδια..

Επισημαίνεται, ότι η μολυσματικότητα των φουζικλαδίων ευνοείται από βροχερό και υγρό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οι παθογόνοι αυτοί μύκητες είναι δυνατό να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικοί, ακόμη και μέχρι τη συγκομιδή.

Συνιστάται άμεσα η προστασία των καρπών μετά από τη βροχόπτωση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους οπωρώνες που:

α) έχουν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της ασθένειας, β) έχουν ιστορικό σοβαρών προσβολών και

γ) βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν άλλοι οπωρώνες με εκτεταμένη προσβολή.

Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών των παθογόνων, συνιστάται εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες ή εφαρμογή μίγματος μυκητοκτόνων διαφορετικής ομάδας.

Για την αποφυγή φαινομένων τοξικότητας στους καρπούς, να προσεχθεί ιδιαίτερα πιθανή ευαισθησία ορισμένων ποικιλιών σε κάποια σκευάσματα.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φουζικλαδίων σε μία περιοχή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα προτεινόμενα μέτρα καταπολέμησης να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους καλλιεργητές.

 ΣΕΠΤΟΡΙΩΣΗ (Αχλαδιά)

Οι καιρικές συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την εξάπλωση της σεπτορίωσης στην αχλαδιά.

Συστήνεται άμεσα η προστασία των καλλιεργειών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε οπωρώνες αχλαδιάς που:

  • έχουν ήδη εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο φύλλωμα,

  • δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποτελεσματική καταπολέμηση του μύκητα,

  • γειτνιάζουν με προσβεβλημένους οπωρώνες και

  • γενικότερα βρίσκονται σε υγρές περιοχές ή δέχονται συχνή και υπερβολική άρδευση.

 ΩΙΔΙΟ (Μηλιά)

Σε ευαίσθητες, κυρίως, ποικιλίες και όπου έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα σε καρπούς, συνιστάται άμεσα επέμβαση, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

 ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ (Αχλαδιά─Μηλιά)

Σε όσους οπωρώνες αχλαδιάς και μηλιάς έχουν παρατηρηθεί προσβολές του βακτηρίου στην τρυφερή βλάστηση, συστήνεται η συλλογή και η απομάκρυνση από τον οπωρώνα των προσβεβλημένων βλαστών μαζί με τουλάχιστον 30 εκ. υγιούς τμήματος, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια ξηρού και υγρού καιρού.

Παράλληλα, συνιστάται ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης καθώς και της άρδευσης στην απολύτως αναγκαία, διότι η ασθένεια αποβαίνει ιδιαίτερα σοβαρή στα εύρωστα δένδρα.

 

 ΕΧΘΡΟΙ

 ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (ΑΧΛΑΔΙΑ – ΜΗΛΙΑ)

Γενικά, οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν μία συνεχόμενη και σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου σε όλες τις περιοχές (πεδινές και ορεινές).

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επέμβουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μετά από 7─10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Γενικά, άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει τη δραστηριότητα του εντόμου και συντομεύει χρονικά τον βιολογικό του κύκλο.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών και αποθέσεις ωών του εντόμου.

Από τα εντομοκτόνα, προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η πορεία των συλλήψεων του εντόμου στις φερομονικές παγίδες, η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπών και οι καιρικές συνθήκες.

 ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΑ (ΑΧΛΑΔΙΑ – ΜΗΛΙΑ)

Την εποχή αυτή διαπιστώνονται συλλήψεις ακμαίων κόσσου, ζεύζερας και σέζιας σε φερομονικές παγίδες.

Πρόκειται για έντομα των οποίων οι προνύμφες είναι ξυλοφάγες και συνεπώς ιδιαίτερα καταστρεπτικές, επειδή σε μεγάλους πληθυσμούς προκαλούν ξηράνσεις κλάδων και δένδρων.

Η καταπολέμηση των προνυμφών είναι ιδιαίτερα δύσκολή και συχνά αδύνατη με γενικευμένους ψεκασμούς κάλυψης, διότι αυτές δραστηριοποιούνται κάτω από τον φλοιό και μέσα στο ξύλο. Προσβολές από αυτά τα έντομα εντοπίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα από διάφορες αιτίες δένδρα.

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολές από τα παραπάνω έντομα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, με σκοπό τη θανάτωση των ακμαίων πριν ωοτοκήσουν καθώς και των νεαρών προνυμφών, πριν την είσοδό τους στον κορμό και τους κλάδους.

Να γίνει πλήρης και επιμελημένη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό, με έμφαση στην περιοχή του λαιμού, του κορμού και των βραχιόνων.

Ο ψεκασμός αυτός καταπολεμεί ταυτόχρονα και την καρπόκαψα.

Για την αποφυγή προσβολών από αυτά τα έντομα, πρέπει οι οπωρώνες και κυρίως εκείνοι μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση υγείας, με εφαρμογή ισορροπημένης λίπανσης και άρδευσης και γενικότερα με την εκτέλεση των ενδεδειγμένων καλλιεργητικών πρακτικών.

 ΨΥΛΛΑ (ΑΧΛΑΔΙΑ)

Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.

Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου.

Ιδιαίτερα οι νέες δραστικές ουσίες, καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.

Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.

 ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ (ΑΧΛΑΔΙΑ – ΜΗΛΙΑ)

Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων. Σε περιπτώσεις προσβολής και από τα δύο είδη τετρανύχων, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα που καταπολεμούν και τα δύο είδη.

 ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

 

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Post Views: 4.204
The following two tabs change content below.
  • Βιογραφικό
  • Τελευταίες δημοσιεύσεις

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Agrovoice News (Αρθρογραφία)

  • Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης - 07/10/2024
  • «20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης - 07/10/2024
  • Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας - 07/10/2024
Tags: Ασθένειες κι εχθροί μηλιάς και αχλαδιάςαχλαδιάμηλιά
Previous Post

Κόκκαλης: Έτσι θα μείνουν όρθιοι από την ύφεση γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς

Next Post

Αιγοπροβατοτρόφοι κρατήστε μικρό καλάθι

Agrovoice News

Agrovoice News

Οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους, κυρίως, ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Αυτή ήταν και η αρχική μας σκέψη για την ίδρυση και λειτουργία αυτού του διαδικτυακού μέσου. Η ενημέρωση, με απλό και κατανοητό τρόπο αναφορικά με τον αγροτικό χώρο, αλλά και με κάθε τι που έχει σχέση με την ύπαιθρο.

Next Post
Αιγοπροβατοτρόφοι κρατήστε μικρό καλάθι

Αιγοπροβατοτρόφοι κρατήστε μικρό καλάθι

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

03/05/2019
Απάντηση Μάκη Βορίδη στις αιτιάσεις Αραχωβίτη για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου

Μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

02/07/2020
Λεβάντα γενικές πληροφορίες

Λεβάντα γενικές πληροφορίες

03/05/2019
Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα.