Γράφει η Μαρία Κοτζακόλιου.
Με την αδιάλλακτη στάση της Ε.Ε. για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και την παγκόσμια αυξανόμενη τάση προς αυτήν την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, στο επίκεντρο έρχονται και πάλι τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Μετά την περίοδο 2007-2008, όπου και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά και δημιουργήθηκαν πολλά πάρκα, με το πέρας του 2008 σταμάτησε καθολικά η αδειοδότησή τους.
Κατόπιν οδηγιών της Ε.Ε., για την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα και τη θέσπιση σχετικών νόμων από την ελληνική Βουλή (http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=5B5fuUXA4Ag%3D&tabid=555&language=el-GR), ξεκινά και πάλι η διαδικασία αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά και η υποβολή των σχετικών φακέλων.
Με την έναρξη των αδειοδοτήσεων, τέθηκαν και νέοι όροι για την υποβολή αιτήσεων-φακέλων. Μιλώντας με τον κ. Αριστείδη Σιναπίδη (oikoktiriaki.gr), καταγράψαμε αυτά που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ο εν δυνάμει επενδυτής τόσο για τη λήψη απόφασης δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου όσο και για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υφίστανται, προκειμένου να φτάσει σε σημείο ωρίμανσης το έργο.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένας φάκελος, ο οποίος θα αποτελεί την αίτηση για τη χορήγηση άδειας από τη ΔΕΗ. Τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων είναι η βεβαίωση από τη Δασική Υπηρεσία ότι πρόκειται για χωράφι αφενός και αφετέρου ότι δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας, όπως επίσης και ανάλογη βεβαίωση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στη συνέχεια, ο φάκελος κατατίθεται στη ΔΕΗ, της οποίας η αρμόδια επιτροπή συνεδριάζει κάθε τέσσερις μήνες και εγκρίνει τις άδειες των φακέλων οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού, θα χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος να βεβαιωθεί ότι αρχικά η ΔΕΗ στην περιοχή διαθέτει χώρο στο μετασχηματιστή προκειμένου να εντάξει στο δίκτυό της την παραγόμενη ενέργεια του πάρκου και επιπλέον ότι το χωράφι του είναι κοντά σε μέσης τάσης κολόνα της ΔΕΗ, για να περιορίσει το κόστος των τελών σύνδεσης (όσο πιο μακριά τόσο πιο αυξημένα τα τέλη σύνδεσης).
Στο οικονομικό κομμάτι, σαφώς θα πρέπει να υπάρχει το ανάλογο κεφάλαιο, σύμφωνα με το ύψος της επένδυσης, ενώ θα χρειαστεί να γίνει σύσταση εταιρείας για τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου, η οποία θα φορολογείται κανονικά κατά τις ισχύουσες διατάξεις για όλες τις εταιρείες. Επίσης, η καταβολή του ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις.
Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, υπάρχει σχέδιο νόμου (το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη) όπου αφαιρεί από την αγροτική άδεια το κόστος πληρωμής του ΕΦΚΑ.
Μέχρι το 2020, οι ΑΠΕ θα πρέπει να έχουν ενταχθεί, στο βαθμό που τις αναλογεί, στο δίκτυο διανομής ενέργειας, αλλά οι ρυθμοί αδειοδοτήσεων της ΔΕΗ είναι αργοί.
Τα χρονικά περιθώρια, σύμφωνα με τον κ. Σιναπίδη, στενεύουν, καθώς δεν θα προλάβουν να κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα έγκαιρα και στους απαιτούμενους χρόνους.
Εν κατακλείδι, τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να αποτελέσουν μια κερδοφόρα επένδυση, αρκεί να γίνει σωστή μελέτη των δεδομένων, κατάρτιση ολοκληρωμένου φακέλου για την αδειοδότηση και στο κατασκευαστικό μέρος, η επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα εξασφαλίσουν την εις βάθος χρόνου λειτουργία του, με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Μαρία Κοτζακόλιου
