«Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν εκδόθηκαν παρά ελάχιστα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) για τις προστατευόμενες περιοχές ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, εκδόθηκαν Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, κατά παράβαση του νόμου, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), δημιουργώντας σοβαρό έλλειμμα προστασίας και διαχείρισης των περιοχών αυτών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του ελλείματος, προχώρησε την διαδικασία έκδοσης των ΠΔ και κατάφερε να διασφαλίσει 17,5 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, για τις απαιτούμενες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες όλων των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ώστε να ικανοποιηθεί αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και να ικανοποιηθούν αφετέρου οι υποχρεώσεις της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2018, ξεκίνησε η διαβούλευση του ΠΔ για την περιοχή του Δέλτα Αξιού, με τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ εκδόθηκαν παράλληλα δύο Υπουργικές Αποφάσεις για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή και για τη διετή παράταση της προστασίας, μέχρι την έκδοση του ΠΔ. Τον Ιούνιο του 2019, το τελικό σχέδιο του ΠΔ, μετά από την ενσωμάτωση των προτάσεων των φορέων και των πολιτών, εστάλη στη Νομοθετική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να προβεί στον απαιτούμενο νομικό έλεγχο πριν από την υπογραφή του από τον Υπουργό και την διαβίβασή του στο ΣτΕ για τη διατύπωση της γνώμης του. Το ερώτημα σήμερα είναι εάν προχωράει η εν λόγω διαδικασία, εάν δηλαδή ο Υπουργός έχει υπογράψει το σχέδιο ΠΔ και αν έχει αποσταλεί το ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο και κύρωση», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ΠΔ Αξιού, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ζήτησε στη συνέχεια, από τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κύριο Οικονόμου, να εξηγήσει τους λόγους της καθυστέρησης, το χρονοδιάγραμμα υπογραφής του από τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΝ, κύριο Χατζηδάκη, και αποστολής του στο ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η ισχύς της υπουργικής απόφασης προστασίας της περιοχής εκπνέει τον Αύγουστο του 2020. Επισήμανε ακόμη, ότι τυχόν μη έκδοση του ΠΔ, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα αφήσει την περιοχή χωρίς προστασία, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του εάν πίσω από την καθυστέρηση αυτή υποκρύπτεται προσπάθεια εξυπηρέτησης ημετέρων, μέσω της μη τήρησης των όρων προστασίας της περιοχής και της νομιμοποίησης αυθαίρετων και παράνομων δραστηριοτήτων.
Από την απάντηση του Υφυπουργού, προέκυψε ότι το σχέδιο ΠΔ βρίσκεται στη φάση συγκέντρωσης υπογραφών από τα συναρμόδια Υπουργεία και ότι στη συνέχεια, θα σταλεί στο ΣτΕ. Στη δευτερομιλία του, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατέκρινε τη στάση του Υπουργείου που, μέσω non paper, προσπάθησε να απαξιώσει τον ρόλο και το έργο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) ενώ, όπως τόνισε, υποχρέωση της πολιτείας είναι να τους στηρίξει και να τους στελεχώσει.
Αναφέρθηκε ακόμη, στην άρνηση του αρμόδιου Υπουργού να απαντήσει, στη Βουλή, ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ενώ, σε όσες τελικά συζητούνται, οι απαντήσεις δίδονται από Υφυπουργούς που είναι αναρμόδιοι: «Το τελευταίο οκτάμηνο, έχουμε καταθέσει 17 ερωτήσεις, 7 εκ των οποίων μετατράπηκαν σε επίκαιρες καθώς δεν απαντήθηκαν, 6 παραμένουν αναπάντητες, και 4 είναι ήδη εκπρόθεσμες. Φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ δεν σέβεται τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τυχόν καθυστέρηση έκδοσης του ΠΔ Αξιού και επισήμανε ότι θα αν επιχειρηθούν αλλαγές από το αρχικό κείμενο, οι οποίες θα επιτρέπουν παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του πάρκου Αξιού εις βάρος του περιβάλλοντος, θα ενημερώσει ο ίδιος την κοινωνία και σημείωσε: «Πρέπει να επιταχύνουμε της διαδικασίες ώστε, να μην οδηγηθούμε σε μία άλλη καταδίκη για τη χώρα. Πρέπει επιπλέον, να μην απαξιώνετε αλλά, να στηρίξετε και να στελεχώσετε τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και εγώ, προσωπικά, θα είμαι ο πρώτος που θα επικροτήσω αυτή σας την πράξη».