Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και την εφαρμογή του Νόμου Ν. 4519/2018, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι κακώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ουσιαστικά «παγώσει» όλες τις διαδικασίες για την ενίσχυση και λειτουργία των Φορέων, κάτι που είχε ήδη δρομολογηθεί, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου. “Η χώρα μας έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο και βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή ένα πλήρες εργαλείο για τη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας. Με βάση αυτό το πλαίσιο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από καμία καταγγελία και καμία παράβαση έναντι της Ευρώπης. Οι δηλώσεις όμως, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, έχουν δημιουργήσει μία εικόνα υπαναχώρησης από το εν λόγω πλαίσιο, το οποίο διαμορφώθηκε ύστερα από κοινή συναίνεση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το οποίο διασφαλίζει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και την τοπική ανάπτυξη“.
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα το 2017 ολοκλήρωσε τον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και ότι οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που δημιουργήθηκαν με το Νόμο 4519 καλύπτουν όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Επόμενο βήμα ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και η εκκίνηση της εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ώστε, να συνταχθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του Δικτύου. Έτσι δίνεται οριστικό τέλος στις αντιθέσεις αναφορικά με τις χρήσεις γης και διασφαλίζεται ότι τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης συμβαδίζουν με τις ανάγκες του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας. Επίσης με το έργο LIFE-IP 4 Natura, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν καινοτόμα εργαλεία και πρότυπα σχέδια διαχείρισης για προστατευόμενα είδη, ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο καταδικαστικών αποφάσεων και προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Από την άλλη, ο Νόμος 4519/2018 περιγράφει ρητά όλες τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείριση και την αξιολόγησή τους, βάζοντας ως επιπρόσθετη παράμετρο τη συνεισφορά των Φορέων στην τοπική ανάπτυξη και το τοπικό προϊόν. Περαιτέρω, δίνοντας τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε όλους τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και την επιστημονική κοινότητα στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης, διασφαλίζεται η συμμετοχικότητα που είναι βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως παρουσίασε ο Σ. Φάμελλος, μετά την ψήφιση του Νόμου 4519/2018 και μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου:
- Εγκρίθηκαν όλοι οι Κανονισμοί Διοίκησης και Λειτουργίας και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι πρώτοι 17 (λόγω εκλογών δεν ολοκληρώθηκε η δημοσίευση).
- Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για όλους τους ΦΔΠΠ και είχαν εκταμιευθεί τα ποσά για 19 ΦΔΠΠ.
- Λειτουργούσαν όλα τα ΔΣ με πλήρεις αρμοδιότητες, είτε με νέα διοίκηση είτε με διοικήσεις που τοποθετήθηκαν προ του 2015.
- Προκηρύχθηκε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο οποίο εντάσσονται ήδη οι φορείς με ειδική δράση για τους νέους 8 Φορείς.
- Προβλέφθηκαν θέσεις αορίστου χρόνου για τη στελέχωσή των ΦΔΠΠ, εξασφαλίζοντας με μεταβατικές διατάξεις την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας, υποστηρίζοντας έτσι και τους εργαζόμενους στους φορείς με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.
- Ενισχύθηκαν οι ΦΔΠΠ με εργαζομένους με ετήσιες συμβάσεις που δύναται να παραταθούν, μέσω του «Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης για 5500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29», ένα πρόγραμμα που βοήθησε ιδιαίτερα τους οκτώ νέους Φορείς που δεν είχαν κανέναν εργαζόμενο.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών βημάτων προκειμένου οι Φορείς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να αξιολογηθούν στη συνέχεια, όπως εξάλλου προβλέπεται στο Νόμο 4519.
Στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση πράγματι ερευνά το θεσμικό πλαίσιο προστατευόμενων περιοχών, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τα χαρακτηριστικά των αλλαγών που θα προωθηθούν. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα, σημείωσε ότι η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ προχωρά τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Φορέων Διαχείρισης για το 2020 και ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ χειρίζεται τις διαδικασίες για την κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραπάνω. Δεν δόθηκε τέλος καμία απάντηση για τη στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την ένταξη στην πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των υπόλοιπων Φορέων Διαχείρισης, την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ και την προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου για τη στελέχωση των Φορέων.