Γράφει η Μαρία Κοτζακόλιου
Με αφορμή την άνοδο της θερμοκρασίας και όντας στα πρόθυρα καύσωνα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Επιπυραγό, κ. Χρήστο Σπυρίδη, για να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών αναφορικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αγροτικές εργασίες (θερισμός – αλώνισμα) αυξάνουν τις πιθανότητες αυτές.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων, τα 100.000 είναι δάση, τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν κυρίως εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σχεδόν το σύνολο των πυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών, με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2000, κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν να γίνονται αρόσεις περιμετρικά των χωραφιών, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να υπάρξει βραδεία επέκτασή της. Κατά την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για οικοπεδικούς χώρους.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:
α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.
β) Χρηματικά πρόστιμα
γ) Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής. Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια, χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.
Εκτός όμως των αγροτικών εργασιών, χρειάζεται να δοθεί προσοχή και στα εξής :
- Όταν επιλέγουμε να ψήσουμε (barbeque) σε δασικές περιοχές, κύριο μέλημά μας όταν αποχωρούμε από το σημείο θα πρέπει να είναι το σωστό σβήσιμο της φωτιάς. Από μια πολύ μικρή εστία, μπορεί να προκληθεί τεράστια καταστροφή.
- Υπάρχουν παραμελημένα δάση, με πάρα πολύ καύσιμη ύλη, όπως ξερά χόρτα και κλαδιά, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Θα πρέπει να γίνει επαρκής αποψίλωση.
- Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός των οικοπεδικών χώρων σε οικισμούς και σε χωροταξικά τετράγωνα από τους ιδιώτες. Για τα εγκαταλελειμμένα – ανεκμετάλλευτα οικόπεδα, κύριοι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό είναι οι ιδιοκτήτες με τη συνδρομή του Δήμου, όπου αυτό απαιτηθεί.
- Σημαντικό φαινόμενο, που αποτελεί αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς, είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές, που δημιουργούνται από τους ίδιους τους κατοίκους. Γίνονται από τους Δήμους προσπάθειες να κλείσουν οι παράνομες χωματερές, αλλά χρειάζεται και συνεργασία των πολιτών.
Για να μπορούμε να χαιρόμαστε τα δάση, αλλά και να διαφυλάξουμε τη ζωή και την περιουσία μας, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυτό το καλοκαίρι. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά, καλέστε αμέσως το 199, δίνοντας πληροφορίες για την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και το είδος της πυρκαγιάς. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο άμεσα γίνει η επέμβαση, τόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η κατάσβεση.
Κλείνοντας την συζήτησή μας, ο κ. Σπυρίδης απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα στους κατοίκους :
“Πολίτες της περιοχής Εορδαίας και του Δήμου Αμυνταίου σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος. Μην ανάβεις φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο – οι συνέπειες της πράξης σου μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές.”