Μαρία Κοτζακόλιου, 25/08
Την καλλιέργεια αρωματικών φυτών κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως νέα μόδα που σύντομα θα «ξεφουσκώσει», ενώ άλλοι ως ευκαιρία για ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων με γνώμονα την αγάπη για τη γη και τη φύση.
Ο Οδυσσέας Αναστασιάδης (πτυχιούχος Διοικητικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής) και η σύζυγός του Αναστασία Δουλδούρα (πτυχιούχος Βοηθών Λογιστικής και κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα) είναι από τα άτομα που αγαπούν τη φύση και τον τόπο τους. Τα Σιδερά.
Τα Σιδερά Κοζάνης είναι χωριό της Π.Ε. Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Βρίσκεται στις παρυφές του όρους Άσκιο (Σινιάτσικο), στο κέντρο ενός γεωγραφικού τριγώνου των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Σιάτιστας και απέχει σε ίση απόσταση 25 χλμ. και από τις τρεις πόλεις.
Όλα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2007, όταν ένα πρωινό βρέθηκαν στις κορυφές του τοπικού βουνού Σινιάτσικου, μαζεύοντας Τσάι του Βουνού για ιδία χρήση. Εκείνο το καλοκαίρι περπάτησαν σχεδόν όλα τα βουνά της πατρίδας μας. Όπου πήγαιναν έβγαζαν από μία ρίζα Τσαγιού του Βουνού και άγριας Μέντας. Το όνειρο τους ήταν να δημιουργήσουν δικά τους φυτά, με απώτερο σκοπό την συστηματική καλλιέργειά τους στα χωράφια τους. Ήθελαν να δημιουργήσουν τα δικά τους ξεχωριστά φυτά, που θα είχαν κάτι από όλα τα φυτά των διαφόρων περιοχών της χώρας μας. Και το κατάφεραν!! Με την βοήθεια πανεπιστημιακών κειμένων, τις συμβουλές τοπικών γεωπόνων και των μελισσών, κατάφεραν τον Σεπτέμβριο του 2014 να φυτεύσουν τα δικά τους δημιουργήματα, περίπου 700 φυτά Τσαγιού, 50 φυτά Μέντας άγριας και 20 φυτά Φασκόμηλου. Το αποτέλεσμα φάνηκε στην πρώτη σοδειά των φυτών τον Ιούλιο του 2015. Είχαν στα χέρια τους το αποτέλεσμα προσπάθειας 8 ετών. Δικαιώθηκαν κι αυτό είναι που τους ώθησε να ξεκινήσουν εντατικά την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Σήμερα καλλιεργούν ξερικά και βιολογικά: Τσάι του Βουνού, Θυμάρι, Λεμονοθύμαρο, Μέντα άγρια, Ρίγανη, Φασκόμηλο και Χαμομήλι σε ιδιόκτητα κτήματα 10 στρεμμάτων. Όλα τα φυτά είναι δικά τους, μεγαλωμένα με ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση στα σπορεία, για να μεταφυτεύονται σε κτήματα με τις ίδιες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες. Παράλληλα δημιούργησαν και τους κατάλληλους χώρους διαλογής, ξήρανσης και συσκευασίας.
Τον Αύγουστο του 2016 χορηγήθηκε στην κα. Αναστασία Δουλδούρα, ύστερα από αίτηση της στο ΚΗΜΟ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνιών) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έγκριση δημιουργίας Αγροτικής Οικοτεχνίας Μεταποίησης Τσαγιού του Βουνού. Σήμερα είναι εγκεκριμένη οικοτεχνία Μεταποίησης όλων των αρωματικών τους φυτών.
Μια επίσκεψη στους χώρους που έχουν δημιουργήσει για την διαλογή, ξήρανση και συσκευασία μπορούν να σε πείσουν για την αγάπη και το πάθος που τους διακατέχει για τη δουλειά τους. Εύκολα μπορείς να τους συνδέσεις με την λέξη «μεράκι». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 στην έδρα της Επαγγελματικής Σχολής Αμαρουσίου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε η οικοτεχνία Αρωματικών Σιδερών ως πρότυπη οικοτεχνία. Ήταν η αναγνώριση των κόπων και της αγάπης τους για τη φύση και τα φυτά.
Οι καλλιέργειες, Τσάι του Βουνού, Θυμάρι, Λεμονοθύμαρο, Μέντα άγρια, Ρίγανη, Φασκόμηλο και Χαμομήλι, απαιτούν πάρα πολλή δουλειά και φυσικά πολλά «χέρια». Από το χωράφι για φύτεμα, σκάλισμα, ξεχορτάριασμα, πότισμα (ένα – ένα τα φυτά αν χρειαστεί) και μάζεμα, ως την διαλογή, την ξήρανση και την συσκευασία. Αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή, κυρίως, τα αδέρφια τους, καθώς και συγγενείς και φίλοι.
Στον χώρο της διαλογής, ελέγχονται ένα – ένα τα φυτά, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο χώρο της ξήρανσης. Η διαδικασία (της ξήρανσης) πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο, από τον αέρα που διαπερνά το κτήριο και με την χρήση όλων των μέσων (κεραμιδοσκεπές, σίτες κ.τ.λ) για την προστασία των προϊόντων. Όλες αυτές οι διεργασίες γίνονται σε πεντακάθαρους χώρους και με μεγάλη προσοχή. Επίσης, η συσκευασία δεν γίνεται με την χρήση μηχανημάτων όπως, ίσως, θα περίμενε κανείς, αλλά με τα χέρια. Το κάθε φυτό τοποθετείται μέσα σε χάρτινες ή πλαστικές συσκευασίες, ανάλογα με το προϊόν και φέρουν την ετικέτα της Οικοτεχνίας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως έτος εσοδείας, βάρος και ένδειξη του περιεχομένου.
Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι και σήμερα έχουν καταφέρει να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Κύπρος είναι οι χώρες στις οποίες εξάγονται μέχρι στιγμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδρυση και λειτουργία της οικοτεχνίας δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα κρατικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στήθηκε με πολύ προσωπική δουλειά.
Τέλος, για την συμπλήρωση 3 χρόνων λειτουργίας, διοργανώνεται γιορτή Τσαγιού και Βοτάνων την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Οικοτεχνίας στα Σιδερά Κοζάνης, όπου φίλοι, πελάτες και κοινό, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους χώρους και να γνωρίσουν τα προϊόντα.