Μαρία Κοτζακόλιου, 24/09/2019
Οι Πρέσπες πέραν του απείρου κάλλους των λιμνών τους – που αποτελούν σήμα – κατατεθέν της περιοχής – και του ακριτικού τους χαρακτήρα, αποτελούν εφαλτήριο σημαντικών αγροτικών δραστηριοτήτων.
Από τα πλέον γνωστά, καθώς αποτελούν Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης , είναι τα φασόλια Πρεσπών. Άριστης ποιότητας και ιδιαιτέρως σημαντικής διατροφικής αξίας. Επιπλέον, η καλλιέργεια των φασολιών των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
Συζητώντας με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», κ. Κωνσταντίνο Ναλπαντίδη, θελήσαμε να μάθουμε τις εκτιμήσεις του για την φετινή παραγωγή, αλλά και για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Σύμφωνα με τον κ. Ναλπαντίδη, η φετινή παραγωγή θα είναι μέτρια ως κακή λόγω του βροχερού καλοκαιριού, αλλά και του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή τον Ιούλιο, καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των φυτών. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, καθυστερούν τη συγκομιδή, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Οκτωβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αναμένονται αποζημιώσεις για τις καταστροφές του ανεμοστρόβιλου , παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για τις καταστροφές που υπέστησαν κατά τον καύσωνα του 2017. Συνεπώς, συνεχίζουν σε ένα καθεστώς αναμονής «λαμβάνειν» χρόνων.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για τις φετινές τιμές των φασολιών, ο κ. Ναλπαντίδης πιστεύει ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών, λόγω των αθρόων εισαγωγών από Κίνα, Κιργιζία και Καναδά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η τιμή ανά κιλό των φασολιών από Καναδά, κυμαίνεται στα 80 λεπτά του ευρώ. Ο φασολοπαραγωγός των Πρεσπών για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα παραγωγής και συγκομιδής, αλλά και για να έχει ένα μικρό κέρδος, δεν μπορεί να πουλήσει κάτω από 2,20 ευρώ το κιλό.
Το ζήτημα δεν έγκειται στις εισαγωγές, αλλά στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα επιτηδείων, οι οποίοι παρουσιάζουν φασόλια άλλων χωρών (τα οποία τα έχουν ανακατέψει με ένα μικρό μέρος φασολιών Πρεσπών) ως ελληνικά. Πρόσφατο παράδειγμα στη Λάρισα, κατόπιν καταγγελίας σύμφωνα με τον κ. Ναλπαντίδη, όπου πωλούνταν φασόλια με την επωνυμία «φασόλια Πρεσπών» χωρίς αυτά να είναι στην πραγματικότητα.
Ένα, επίσης, σημαντικό αίτημα των φασολοπαραγωγών είναι η δημιουργία και χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Κατά τον κ. Ναλπαντίδη, θα είναι ένας άμεσος και αξιόπιστος, σημαντικά, τρόπος να ελεγχθεί η πορεία των εισαγόμενων προϊόντων. Ένα αίτημα που ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί στην προσπάθεια της πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Τέλος, όπως σε κάθε αγροτική περιοχή, από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν είναι το εργατικό δυναμικό. Οι εργάτες γης είναι δύσκολο να βρεθούν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί των Πρεσπών να καταφεύγουν στην γειτονική Αλβανία για εξεύρεση εργατών, όπου και αυτή η λύση παρουσιάζει πολλά προβλήματα, καθώς η διευθέτηση των σχετικών εγγράφων να είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και με σημαντικό κόστος.
Συμπερασματικά και σε αυτόν τον αγροτικό κλάδο τα προβλήματα είναι σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις διαχρονικά. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται πραγματική στήριξη με ουσιαστικές δράσεις και μέτρα που θα βοηθήσουν τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στην προώθηση των προϊόντων. Κάποιες από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να μελετηθούν είναι η οργάνωση εγχώριου δικτύου διανομής προϊόντων , οι πιο αυστηροί έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και η κατάλληλη υποδομή και πληροφόρηση για την εξαγωγή προϊόντων σε Ευρώπη και τρίτες χώρες. Κοινή διαπίστωση όλων είναι η άριστη ποιότητα πολλών ελληνικών προϊόντων, αλλά η έλλειψη στήριξης για την προώθησή τους.