Τις δικές της θέσεις εκφράζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναφορικά με την συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας. Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρονται τα κάτωθι:
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κκ Κωστή Χατζηδάκη και Γεράσιμο Θωμά , αντίστοιχα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ΔΕΗ και του τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας γενικότερα, τα οποία απασχολούν και προβληματίζουν έντονα τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ (άσχετα εάν η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ΔΕΗ ΑΕ), παρακολουθώντας τα όσα γράφονται και λέγονται για την πορεία της εταιρείας στην οποία εργάζονται.
Ειδικότερα, υπάρχουν «ανοιχτά» αρκετά θέματα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά και διαπραγματεύεται με τα στελέχη των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο πλευρές (Υπουργείο και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) ανανέωσαν το ραντεβού τους για το άμεσο μέλλον (και πάντως πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο) προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στους λιγνίτες και τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης καθώς και το ζήτημα του ΔΕΔΔΗΕ και των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη θυγατρική της ΔΕΗ.
Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και ιδιαίτερα για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στην Απασχόληση και την Οικονομία των περιοχών όπου υπάρχει λιγνιτική δραστηριότητα επισημαίνοντας παράλληλα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας. Είναι θετικό πάντως ότι τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία ώστε να δουν «εκ του σύνεγγυς» τις περιοχές που επηρεάζονται και να έχουν άμεση επαφή με τους εργαζόμενους σε Μονάδες και Ορυχεία, τους κατοίκους αλλά και τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς.
Αναφορικά με τον ΔΕΔΔΗΕ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επανέλαβε την αντίθεσή της στα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης του, η οποία θα απαξιώσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής και παράλληλα θα σημάνει την απώλεια ετήσιων κερδών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (EBITDA). Πρόσθετα, διατυπώθηκε η σαφή θέση της Ομοσπονδίας ενάντια στην «εκποίηση των ασημικών» και την ανάγκη να διατηρηθούν τα περιουσιακά στοιχεία (πάγια) στη μητρική εταιρία.
Επίσης, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συμφώνησε στην πρόθεση του υπουργείου να αποδεσμεύσει τη ΔΕΗ από το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο των ΔΕΚΟ που δεν της επιτρέπει να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και με ευελιξία σε ζητήματα προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών , στη βάση βεβαίως του ενωσιακου δίκαιου και των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα κάνει εξαντλητικό διάλογο για όλα τα θέματα με τους εργαζόμενους, με συναντήσεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας. Κανένα θέμα δεν είναι ασήμαντο. Από την κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση της έκπτωσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι (έως το ζήτημα της απόσυρσης μονάδων ή της διακοπής δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (που θα σημάνει μετακινήσεις ή μεταβολές στο προσωπικό της επιχείρησης ), κοινός παρανομαστής θα είναι η συζήτηση και ο ειλικρινής διάλογος με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τέλος, επειδή υπήρξαν δημοσιεύματα για διαδικασία εθελούσιας εξόδου, είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί για να το γνωρίζουν οι συναδελφισσες και οι συνάδελφοι πως οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι πρόωρη.