Μαρία Κοτζακόλιου, 04/02/2020
Μια σημαντική και καινοτόμα προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020, με τη σύμπραξη δύο τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου των Τμημάτων Πληροφορικής και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Η επιστήμη στην υπηρεσία των αγροτών και δη των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι πέρα από τις συνέπειες της πτώσης της τιμής του ελαιολάδου, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προσβολές από το δάκο, ο οποίος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα ελαιόδεντρα, αλλά και στην ίδια την παραγωγή.
Έτσι, λοιπόν, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020»- άξονας προτεραιότητας «Ενίσχυση περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη την επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας & των ΤΠΕ», το έργο «Ανάπτυξη έξυπνης εφαρμογής για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και πρόβλεψη σε πραγματικό χρόνο της δακοπροσβολής και των ασθενειών του ελαιώνα», με κωδικό ΟΠΣ 5007257 και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Μάρκο Αυλωνίτη, Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Θεματικοί στόχοι του έργου είναι η Έρευνα , η Τεχνολογία και η Καινοτομία. Αντικείμενο της πράξης είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων πληροφορικής για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την επίδραση του μικροκλίματος στις ασθένειες του ελαιώνα και την δακοπροσβολή.
Το Υποέργο 1 αναφέρεται στην ανάπτυξη έξυπνης εφαρμογής για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και πρόβλεψη σε πραγματικό χρόνο της δακοπροσβολής και των ασθενειών του ελαιώνα και με ανάδοχο την Επιτροπή Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ενώ το Υποέργο 2 αναφέρεται στον προσδιορισμό των απαιτήσεων για την παρακολούθηση των ασθενειών του ελαιώνα και αξιολόγηση του πρότυπου ευφυούς συστήματος και με ανάδοχο την Επιτροπή Ερευνών Ιονίου Πανεπιστημίου (τέως ΕΛΚΕ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων).
Δίνοντας την περίληψη του έργου, μπορούμε να αναφέρουμε ότι σκοπός της ομάδας έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων πληροφορικής για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την επίδραση του μικροκλίματος στις ασθένειες του ελαιώνα και την δακοπροσβολή. Η ομάδα έργου θα επενδύσει στην διεξαγωγή έρευνας με παράλληλη πιλοτική λειτουργία έχοντας στόχο τον εκσυγχρονισμό του τομέα της αγροδιατροφής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με νέες καινοτόμες τεχνολογίες.
Κεντρικό σημείο του έργου αποτελεί η σχεδίαση και ανάπτυξη του «Ελαιοπαρατηρητή», μιας έξυπνης συσκευής που με το λογισμικό που την συνοδεύει, σκοπεύει να λύσει τα χέρια των παραγωγών. Συγκεκριμένα, θα «μετράει» την υγεία των ελαιόδεντρων και θα προειδοποιεί τόσο τους αρμόδιους φορείς όσο και τους παραγωγούς για επερχόμενους κινδύνους. Η συσκευή θα τοποθετείται στον ελαιώνα και θα στέλνει φωτογραφίες, όπου μέσω αυτών, ο παραγωγός θα ελέγχει τον δακοπληθυσμό και θα προειδοποιείται για τις υπόλοιπες ασθένειες. Οι φωτογραφίες θα συλλέγονται σε μια βάση δεδομένων, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου e-OLIVE (Ελλάδα – Αλβανία 2007- 2013) και θα επικαιροποιηθεί στο παρόν έργο. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας θα προωθούνται οι ειδοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους.
Η ομάδα έργου θα τοποθετήσει τον «Ελαιοπαρατηρητή» σε όλο το πεδίο έρευνας (Ιόνια Νησιά) και σε ένα πυκνό δίκτυο, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερευνήσουμε τα μικροκλίματα και να μελετήσουμε επαρκώς την συμπεριφορά των ασθενειών που απειλούν τον ελαιώνα με στόχο πάντα την καλύτερη προστασία του και την βελτίωση της παραγωγής. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε πως στην περιοχή των Ιονίων Νήσων υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες ελαιόδεντρων και με την στενή παρακολούθηση των συμπεριφορών των εχθρών του θα έχουμε εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ποικιλία. Τέλος, θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο χαρτών GIS όπου θα εμφανίζονται τα σημεία ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, προβλέπεται μια πλήρης εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το έργο που θα παραχθεί με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες προτεινόμενες τεχνολογίες και μεθοδολογίες γεωργίας ακριβείας.
Σύμφωνα με τον κύριο Μάρκο Αυλωνίτη, Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, εδαφολογικά, σημαντικό μέρος των νησιών του Ιουνίου, παρουσιάζουν έντονες και ποικίλες διακυμάνσεις, δημιουργώντας μικροκλίματα ελαιώνων που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης, ειδικά στην περίπτωση του δάκου, καθιστώντας τη χρήση του «Ελαιοπαρατηρητή» απαραίτητη.
Το κόστος του «Ελαιοπαρατηρητή» δεν είναι υψηλό, δίνοντας τη δυνατότητα να το προμηθευτούν και αξιοποιήσουν πολλοί παραγωγοί. Επίσης, σε βάθος χρόνου, οι συγκεκριμένες πρακτικές, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης και προστασίας των καλλιεργειών, αλλά και του πρωτογενή τομέα εν γένει.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, όπως μας δήλωσε ο κ. Αυλωνίτης, ο «Ελαιοπαρατηρητής» είναι καινοτόμο έργο σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την απομακρυσμένη παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, την κατανόηση βέλτιστων καλλιεργητικών πρακτικών και την σωστή ανάπτυξη των καλλιεργειών.