Την δυσχερή οικονομική θέση της ΔΕΗ, τόνισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την σωτηρία της επιχείρησης, αναφέρθηκε στο μέλλον των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και στις δυνατότητες που δίνονται με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Το 2020 αναμένεται να γίνει η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό, ενώ υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας και τα πορίσματα αυτής, ο κ. Χατζηδάκης είπε: “έχει βγει η έκθεση της Ernst & Young, που είναι ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας -είναι υποχρέωση κάθε εισηγμένης εταιρείας να έχει έναν ορκωτό ελεγκτή και η Ernst & Young λοιπόν, τοποθετήθηκε από τη ΔΕΗ- και η Ernst & Young πριν από μερικούς μήνες βγήκε μέσα στην επίσημη έκθεσή της και λέει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Επομένως το θέμα αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δεν είναι τι λέω εγώ, τι λέτε εσείς, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει ο οποιοσδήποτε. Είναι κουκιά μετρημένα, ένα και ένα κάνει δύο. Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει. Περί αυτού πρόκειται. Και επομένως προσπαθούμε να περάσουμε καταρχάς το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα ξαναβγεί αυτή η έκθεση και αν δεν έχουμε φέρει τα πράγματα σε έναν λογαριασμό θα βρεθούμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς η εταιρεία αυτή θα ζητήσει περαιτέρω μέτρα με βάση τους νόμους της κεφαλαιαγοράς, σκληρά μέτρα για να μείνει όρθια η επιχείρηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δουλεύουμε για να μην συμβεί. Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Και από εκεί και πέρα έχουμε το άλλο ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου, που είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-μνημονιακής εποπτείας -που έφυγε το μνημόνιο, αλλά είναι πάντα εδώ- και θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. Μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαίως που φταίει κι αυτή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό κατάντημα.”
Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» επί Σαμαρά, “στο οποίο ήταν να πουληθεί το ⅓ της επιχείρησης και τα λεφτά αυτά να πάνε στην τσέπη της ΔΕΗ, να πάρει μια ανάσα και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Στη θέση αυτού πήγαν και συμφώνησαν με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ να κατέβει από το 90% της αγοράς που είχε τότε στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σωστά; Σωστά. Για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές, να μπορείς να διαλέγεις εταιρεία όπως γίνεται στα τηλέφωνα και διαλέγεις μεταξύ [των εταιρειών]. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του πράγματος, όπως έγινε και σε άλλες χώρες αυτής της πολιτικής, θα έπρεπε να κατέβει το μερίδιο της αγοράς. Τι είχε σκεφτεί η κυβέρνηση Σαμαρά στο πλαίσιο αυτής της λογικής; Το πιο λογικό πράγμα. Παίρνω ένα κομμάτι της ΔΕΗ και το πουλάω. Τα λεφτά αυτά τα βάζω στην τσέπη της ΔΕΗ, προχωρεί η επιχείρηση μπροστά, παίρνει μια ανάσα, χρηματοδοτεί καινούργιες μονάδες, θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ΑΠΕ, που είναι το μόνο μέλλον. Και αυτή την ώρα είναι ντροπή να σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ- της μεγαλύτερης εταιρείας- είναι 2,9%.”
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ναι μεν θα αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, αλλά θα γίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα. Το ένα είναι να ληφθούν κάποια μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατάργηση των ΝΟΜΕ, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουν για τις ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ θα μπει σε μια πολιτική εξυγίανσης, σύμφωνα με τον Υπουργό και στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει απολύσεις, ο ίδιος απάντησε : “Θα σας πω τι σημαίνει. Σημαίνει μεταξύ άλλων- γιατί παρουσιάσαμε αρκετά διαφορετικά μέτρα, δεν το αντιμετωπίζεις το θέμα με ένα μέτρο- ότι θα πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Όχι τώρα, διότι είναι ένα μπάχαλο τώρα και δεν πρόκειται κανείς να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει να ξεχωριστούν τα assets, να αποκαλυφθεί αυτή η κρυμμένη περιουσία της ΔΕΗ, που σας είπα ότι είναι κρυμμένη μέσα στο μπάχαλο, να περάσει κάποιο- σύντομο θέλω να πιστεύω- χρονικό διάστημα, θα μας το δείξει η ίδια η επιχείρηση, οι σύμβουλοι που θα προσλάβει κτλ., για να πάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο της λιανικής, οι κολώνες, και το οποίο σε πολλές χώρες είναι εν μέρει ιδιωτικοποιημένο ή και περισσότερο ιδιωτικοποιημένο. Να βάλει πάλι η ΔΕΗ τα λεφτά αυτά στην τσέπη της. Να μπορέσει να μειώσει το χρέος της, να μην είναι υπό τη συνεχή απειλή των τραπεζών, ελληνικών και ξένων, και ταυτόχρονα στα διαρθρωτικά μέτρα έχουμε μιλήσει για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση της χώρας. Έχουμε συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, αλλά μέχρι το ‘50 προφανώς θα πρέπει να προχωρήσει κανείς από νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση. Στις λιγνιτικές μονάδες, τις παλαιότερες ιδίως, συμβαίνει το εξής, το άλλο απίστευτο, το οποίο το ανακάλυψα όλες αυτές τις μέρες, που είμαι εδώ, δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως. Εάν τις είχαμε κλειστές κ. Τζένο και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα στοίχιζαν στη ΔΕΗ φθηνότερα από ότι στοιχίζουν. “
Στο θέμα των εργαζομένων και στο ενδεχόμενο αντιδράσεών τους κατεβάζοντας τους διακόπτες, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι δεν θα παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα, γιατί οι εργαζόμενοι “γνωρίζουν την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και των προσπαθειών που γίνονται για να σωθεί η επιχείρηση και κατ’ επέκταση η εργασία τους“.
Πέρα όμως από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, επειδή το υπουργείο άπτεται και θεμάτων περιβάλλοντος και ενέργειας, αλλά και λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη “γειτονιά” μας, ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε για το αν είναι στο πλάνο η εκμετάλλευση των νέων ενεργειακών πόρων ή αν βλέπουμε, δηλαδή, το Αιγαίο σαν κάτι το οποίο είναι μία δυνατότητα να φύγουμε μπροστά , δίνοντας την απάντηση : ” Κοιτάξτε, υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, καταλαβαίνουμε, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. Άρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες.Και παράλληλα έχουμε και αυτή τη στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μάλιστα, θέλω να σας ότι στις 7 Αυγούστου θα έρθει εδώ [στην Αθήνα] ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ που ασχολείται με θέματα ενέργειας, ο κ. Φάνον, μαζί με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και το Ισραήλ και θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό EastMed που είναι ένας αγωγός που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία.”
Φωτογραφία: Γιάννης Αρζουμανίδης

Μαρία Κοτζακόλιου
