Σε συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης στο Θέμα 104,6, αναφέρθηκε και πάλι στο ζήτημα της ΔΕΗ και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Τόνισε ότι ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , θα πρέπει σαφώς να γίνει συζήτηση τόσο για την εξυγίανση της αγοράς ενέργειας, όσο και για την εξυγίανση της ίδιας της ΔΕΗ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε : «… εμείς έχουμε μιλήσει ανοιχτά για κάποια μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση, όπως είναι η σταδιακή απόσυρση, παραδείγματος χάριν, λιγνιτικών μονάδων, εθελούσιες έξοδοι που θα συνοδεύσουν αυτό το μέτρο για τον περιορισμό του κόστους της επιχείρησης. Έχουμε μιλήσει για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, για ενίσχυση του μεριδίου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Και, εν πάση περιπτώσει, για άλλα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα δώσουν μια πνοή στην επιχείρηση».
Κατά τον ίδιο, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» δεν παραμένει ανοιχτό γιατί «Δεν υπάρχει κανένας τρελός να την αγοράσει, προφανώς», ενώ σε ερώτηση αν το θέμα της πώλησης συγκεκριμένων μονάδων είναι στο τραπέζι, απάντησε: «Αυτό μου λένε πολλοί: Είσαι νεοφιλελεύθερος, ήρθες να τα ξεπουλήσεις όλα. Δεν πουλιούνται, κύριοι».
Αν δεν υπάρξει πώληση μονάδων, ως λύση θα είναι η εφαρμογή ενός πολυπαραγοντικού προγράμματος με δέκα άξονες, οι οποίοι έχουν παρουσιαστεί και αφορούν τα ΝΟΜΕ, την καταβολή των ΥΚΩ από το κράτος, με τα τιμολόγια της ΔΕΗ, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών. Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε αναφέροντας: « Άρα, από τη μια υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και από την άλλη υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία είναι σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, εθελούσιες έξοδοι, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κτλ. Είναι ένα πλαίσιο με πολλές διαφορετικές παραμέτρους, το οποίο πλαίσιο θα στηρίξει τη ΔΕΗ στην προσπάθειά της να έχει ένα μέλλον και θα στηρίξει και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ».
Εκτός όμως από τη ΔΕΗ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε με ομολόγους του από Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Ήταν μια ενδιαφέρουσα διάσκεψη. Ξέρετε, ο πολύς ο κόσμος με θεωρεί “υπουργό ΔΕΗ”, αλλά αυτή την περίοδο έχω ταξιδέψει ήδη δύο φορές: μια φορά στο Κάιρο και μια φορά στη Λευκωσία. Τώρα ήρθαν οι συνάδελφοι μου από το Ισραήλ και την Κύπρο εδώ μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τα ενεργειακά θέματα, τον κ. Φάνον, σε αυτήν την τετραμερή διάσκεψη, η οποία νομίζω και μόνη η σύγκλιση της στέλνει στην ευρύτερη περιοχή, ένα μήνυμα νομιμότητας, σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και συνεργασίας για την υπέρβαση των προβλημάτων αλλά και απτής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν. Ένα από τα έργα που συζητήσαμε ανοικτά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου που σχεδιάζεται, ο East Med όπως λέγεται, ο οποίος θα συνδέσει –όταν γίνει πράξη– το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την ηπειρωτική Ευρώπη, προκειμένου να υπάρξει και μια διαφορετική όδευση φυσικού αερίου προς την ήπειρό μας, πράγμα που νομίζω θα ισχυροποιήσει και γεωστρατηγικά την Ελλάδα».
Φωτογραφία: Γιάννης Αρζουμανίδης