Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «Σε καμία περίπτωση δε νομοθετούμε μια διαδικασία αναβίωσης των ρυθμίσεων. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία που θα επιτρέψει στη διοίκηση να ‘’σκοτώσει’’ τις ρυθμίσεις που πρέπει ‘’να πεθάνουν’’. Δηλαδή, εξορθολογίζουμε το σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, ο οποίος να διαμαρτυρηθεί ότι πχ ‘’εγώ είχα δώσει κάποια χρήματα, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν στη ρύθμιση’’. Γι’ αυτό ακριβώς επίκειται νομοτεχνική βελτίωση στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), έτσι ώστε να οριστεί τακτική προθεσμία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών. Η καταληκτική ημερομηνία, όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο 87 του νέου νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, επεκτείνεται έως τις 29 Απριλίου. Τονίζω ότι η Α.Α.Δ.Ε. εκπληρώνει το χρέος της στο ακέραιο, καθώς η αποστολή της δεν είναι να καταδυναστεύει τους πολίτες. Η αποστολή της Α.Α.Δ.Ε. είναι να ενημερώνει τους φορολογουμένους, να τους προτρέπει να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στην τακτοποίηση ρύθμισης οφειλών -εφόσον, βεβαίως, διαθέτουν το εν λόγω δικαίωμα».
Στην παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε τις θέσεις της Κυβέρνησης επί σειρά θεμάτων της ειδικής του αρμοδιότητας και κυρίως επί ζητημάτων εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι «Επί του παρόντος δε θα προχωρήσουμε στην επιβολή προστίμων για την καθυστέρηση σύνδεσης με την πλατφόρμα myData. Ασφαλώς όμως, έχουμε ενεργοποιήσει (και αν θέλετε αυτό είναι μια προσωπική μου στρατηγική, την οποία συμφωνήσαμε με την ΑΑΔΕ και υλοποιείται ήδη) το λεγόμενο ‘’κλείδωμα’’, ως εναλλακτική επιλογή, αντί των προστίμων. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά και όπως ορίζει ο νόμος, όταν πλέον η συμμόρφωση των υπόχρεων για τη σύνδεση με το myData θα έχει εξαπλωθεί, οπότε τα πρόστιμα θα αφορούν, εκ των πραγμάτων πάρα πολύ λίγους. Πάντως, το myData αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία, με τεράστια συμμετοχή».
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε επιπλέον στο ζήτημα της αναστολής Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στις περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Όπως είπε ο Υφυπουργός «Έως τώρα, εάν κάποιος κατηγορείται ή έχει καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, ο ΑΦΜ του παρέμενε εν λειτουργία, εφόσον από τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως είχε δεν υπήρχε πρόβλεψη αναστολής του ΑΦΜ. Όμως, εμείς ερχόμαστε εδώ σήμερα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, ώστε μετά από τα δύο χρόνια κλεισίματος του πρατηρίου και αδυναμίας του φορολογούμενου επιχειρηματία να λειτουργήσει, να αναστείλουμε τον ΑΦΜ του για λόγους λαθρεμπορίου. Επεκτείνουμε αυτή την αναστολή και έως τη δίκη. Και επιπλέον έως την έκτιση της ποινής, εάν προκύψει καταδίκη. Συνεπώς, μην έχετε καμία αμφιβολία αγαπητοί συνάδελφοι, το πλαίσιο το κάνουμε πιο αυστηρό -και όποιος δεν το ψηφίσει, ψηφίζει υπέρ της διατήρησης του ελαστικού πλαισίου».
Τέλος, συνοψίζοντας τον γενικό χαρακτήρα του Ν/Σ για τη μεταρρύθμιση του ΚΦΔ, ο κ. Χάρης Θεοχάρης διατύπωσε το εξής σχόλιο: «Η ουσία, η ισχύς και η σημασία του νέου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εκτός των άλλων, φάνηκε από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αντικρούσει τις πολύ θετικές διατάξεις του. Διότι έχουμε αυστηροποίηση εκεί όπου χρειάζεται, απλοποίηση εκεί όπου είναι αναγκαία, και βεβαίως την προώθηση της ψηφιοποίησης, ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι πιο αποτελεσματικές, προς όφελος του πολίτη».