• Latest
  • Trending
  • All
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ
Από το μοναστήρι, στο τραπέζι του Έλληνα..

Από το μοναστήρι, στο τραπέζι του Έλληνα..

04/12/2019
Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

Στέφανος Γκίκας από Μήλο: «Τα λιμενικά έργα που εξαγγέλλονται, δεν έχουν προηγούμενο. Η χρηματοδότησή τους έχει εξασφαλιστεί και θα υλοποιηθούν, αλλάζοντας την εικόνα των νησιών μας»

07/10/2024
Νέα Αριστερά: Ποιος θα πληρώσει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης;

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “Επιστροφές εκατομμυρίων από τους παραγωγούς: Το φιάσκο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κυβερνητικές ευθύνες”

07/10/2024
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμα Links
  • el
    • sq
    • ar
    • bg
    • zh-CN
    • en
    • el
    • ru
    • sr
    • tr
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
  • Login
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά
Agrovoice.gr | αγροτικά νέα | καλλιέργειες | κτηνοτροφία
ADVERTISEMENT

Από το μοναστήρι, στο τραπέζι του Έλληνα..

Η μυσταγωγία της απόσταξης του τσίπουρου

by Μαρία Κοτζακόλιου
04/12/2019
in ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Από το μοναστήρι, στο τραπέζι του Έλληνα..

Μαρία Κοτζακόλιου, 04/12/2019

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας γνωρίζουμε και γευόμαστε το τσίπουρο. Είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την παρέα, το φαγητό, τα μεζεδάκια, ενίοτε και με μπαγλαμαδάκια  και ζωντανή μουσική από παραδοσιακά συγκροτήματα.

Το τσίπουρο μετρά περίπου επτά αιώνες στη ζωή μας, αρχής γενομένης από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ξεκινά τον 14ο αιώνα από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί, ενώ με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Κρήτη.

Αν και αρχικά η παραγωγή γινόταν αποκλειστικά «κατ’ οίκον», τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μαζική βιομηχανική παραγωγή.

Σε κάθε τι, όμως, που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού,  δημιουργούνται παραδόσεις. Δεν θα μπορούσε το τσίπουρο να υστερεί σε αυτό.

Παράδοση, λοιπόν, αποτελεί η διαδικασία της απόσταξης του τσίπουρου στα «καζάνια», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα «καζάνια» είναι τα αποστακτήρια τσίπουρου.

Κάθε χρόνο, από τα μέσα περίπου Νοεμβρίου και για ένα μήνα – ίσως και περισσότερο- ξεκινά η απόσταξη. Ο κάθε παραγωγός ή απλός ιδιώτης κλείνει το ραντεβού του στο καζάνι κι οργανώνεται. Όπου οργάνωση σημαίνει το μέσο με το οποίο θα μεταφέρει τα στέμφυλά του, τους φίλους, συγγενείς ή γνωστούς που θα πλαισιώσουν την παρέα και φυσικά τα κρέατα και μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν τη διαδικασία. Γιατί η απόσταξη του τσίπουρου είναι μια μικρή ευκαιρία για γιορτή.

Σε μια τέτοια μικρή γιορτή βρεθήκαμε πρόσφατα στα Κρανίδια Σερβίων, στο αποστακτήριο του Γιάννη Καλίτσιου.

Ο κ. Καλίτσιος διαθέτει ένα σύγχρονο αποστακτήριο, αλλά και βοηθητικούς χώρους για τους πελάτες του. Άνετος χώρος με τραπέζια, ψησταριά για τα κρέατα που ψήνουν οι πελάτες, άμεση οπτική επαφή με το χώρο του αποστακτηρίου και τη διάθεση να παρέχει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και τα θέλω των πελατών του. Αφού μας ξενάγησε στο χώρο, μας εξήγησε το δρόμο που ακολουθείται  μέχρι να φτάσει το τσίπουρο στο ποτήρι ή στο τραπέζι μας.

Όλα ξεκινούν από τα αμπέλια, όπου περίπου στα μέσα με  τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο τρύγος. Στη συνέχεια, ο κάθε παραγωγός πατάει τα σταφύλια του, παίρνοντας το μούστο ή ξεκινώντας τη διαδικασία για την παραγωγή κρασιού, ενώ, όταν επιθυμεί να παράγει τσίπουρο, αφήνει να γίνει η ζύμωση σε ειδικό καζάνι ή βαρέλι, αυξάνεται σταδιακά η αλκοόλη , ενώ μετά από 40 ημέρες είναι έτοιμα για απόσταξη. Ακολούθως, ο πελάτης μεταφέρει τα στέμφυλα στο «καζάνι», όπου ξεκινά η διαδικασία. Η κάθε «καζανιά» διαρκεί 2 – 2,5 ώρες. Στο τέλος της δεύτερης απόσταξης – κι εφόσον ο πελάτης το επιθυμεί – προστίθεται γλυκάνισος (σε κάποιες περιπτώσεις και περιοχές προστίθεται μάραθος, γαρίφαλο, μαστίχα ή φύλλα καρυδιάς). Όταν δεν γίνει καμία προσθήκη, τότε το τσίπουρο ονομάζεται γκράπα ή ρακή.

 

Είτε πρόκειται για κρασί είτε για τσίπουρο, σημαντικό ρόλο για την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα παραγωγής, παίζει η ίδια η σοδειά. Σύμφωνα με τον κ. Καλίτσιο, η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή. Οι μεταβολές του καιρού και η μεγάλη σε διάρκεια ξηρασία επηρέασαν αρνητικά τα αμπέλια, καθιστώντας το 2019 μια άσχημη χρονιά. Αυτό, όμως, δεν πτόησε τους λάτρεις του τσίπουρου, να φροντίσουν για τα φετινά αποθέματα. Η “κίνηση” στα καζάνια δεν παρουσίασε ιδιαίτερη αυξομείωση.

Αρκετοί πελάτες του κ. Καλίτσιου βράζουν σημαντικές ποσότητες τσίπουρου, πράγμα το οποίο σημαίνει αρκετές ώρες παραμονής στο «καζάνι».  Υπάρχουν φορές που τα «παρεΐστικα» γλέντια πλαισιώνονται από παραδοσιακά τοπικά μουσικά σχήματα, «ανάβοντας» ουσιαστικά το κέφι και την κατανάλωση αλκοόλ.  Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως μας είπε ο κ. Καλίτσιος, δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Τα περισσότερα όμως, είναι εύκολα διαχειρίσιμα και αναμενόμενα.

 

Στο τέλος της όλης διαδικασίας, οι ευχές απλές. «Καλό χειμώνα!», «Και του χρόνου με υγεία!!»

Κι όπως μας τραγουδά ο αγαπημένος μας Διονύσης Σαββόπουλος:

  Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς

Και στης νύχτας το λαμπάδιασμα
να πυκνώνει ο δεσμός μας
και να σμίγει παλιές κι αναμμένες τροχιές
με το ροκ του μέλλοντός μας

  Στην υγειά σας!!!!

Post Views: 1.023
The following two tabs change content below.
  • Βιογραφικό
  • Τελευταίες δημοσιεύσεις

Μαρία Κοτζακόλιου

Δημοσιογράφος με πρακτική άσκηση σε εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» & ΕΤ3, εργασία σε τοπικά ραδιόφωνα και τηλεόραση της Π.Ε. Κοζάνης, στην ΕΡΑ Κοζάνης, ενώ από το 2015 έως σήμερα είναι ραδιοφωνική παραγωγός. Από τον Μάιο του 2019 αρθρογραφεί κι εκδίδει το διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο για τον πρωτογενή τομέα, Agrovoice.gr

Τελευταίες δημοσιεύσεις από: Μαρία Κοτζακόλιου (Αρθρογραφία)

  • Εορδαία: Ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες – Καρπόπτωση λόγω καιρικών συνθηκών - 14/05/2024
  • Δρομολόγια λιμένα Πειραιά από 15/04/24 έως 21/04/24 - 12/04/2024
  • Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Την Παρασκευή θα κλείσουν τον δρόμο στο τελωνείο της Νίκης - 07/02/2024
Tags: Άγιο Όροςαμπέλιααπόσταξηκαζάνιρακήτσίπουρο
Previous Post

«Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» – Ημερίδα ΕΣΑμεΑ

Next Post

Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027

Μαρία Κοτζακόλιου

Μαρία Κοτζακόλιου

Δημοσιογράφος με πρακτική άσκηση σε εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» & ΕΤ3, εργασία σε τοπικά ραδιόφωνα και τηλεόραση της Π.Ε. Κοζάνης, στην ΕΡΑ Κοζάνης, ενώ από το 2015 έως σήμερα είναι ραδιοφωνική παραγωγός. Από τον Μάιο του 2019 αρθρογραφεί κι εκδίδει το διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο για τον πρωτογενή τομέα, Agrovoice.gr

Next Post
Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027

Ηλεκτρονική Διαβούλευση για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

Αμυγδαλιά: Μια καλλιέργεια που κερδίζει διαρκώς «έδαφος»

03/05/2019
Απάντηση Μάκη Βορίδη στις αιτιάσεις Αραχωβίτη για τους κτηνοτρόφους του Τυρνάβου

Μέσα στον Αύγουστο η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους

02/07/2020
Λεβάντα γενικές πληροφορίες

Λεβάντα γενικές πληροφορίες

03/05/2019
Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Αύξηση προϋπολογισμού του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων.

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Εχθροί και ασθένειες των αρωματικών φυτών

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Αρωματικά φυτά και βότανα στο μπαλκόνι

Νίκος Παπαθανάσης: Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του ΕΣΠΑ η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης

07/10/2024
«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

«20 Χρόνια Καλλιστώ»: Μια διήμερη γιορτή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

07/10/2024
Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Βραβεία Ε.Ε.Α.: Έφτασε η μεγάλη ώρα για τη γιορτή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

07/10/2024
Facebook Twitter LinkedIn Youtube Instagram

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Οικονομικά
    • Αποζημιώσεις
    • Επιδοτήσεις
    • Προγράμματα
    • Γενικά
  • Καλλιέργειες
    • Δέντρα
    • Αρωματικά Φυτά
  • Φυτά
    • Μπαλκόνι – Κήπος
  • Ενέργεια
  • Ναυτιλία / Αλιεία
  • Εναλλακτικά

Copyright © 2025 AgroVoice / All right reserved / Υπηρεσίες SEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας τη χρήση αυτού του ιστότοπου, δίνετε τη συγκατάθεσή σας για τη χρήση των cookies. Δείτε περισσότερα.