Συνάντηση είχαν στη Θεσσαλονίκη ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας με την Προϊσταμένη του Καταστήματος του ΕΛΓΑ κα. Καρακώστα Αλεξάνδρα, και τον Τμηματάρχη κ. Κομπιτσιλίδη Γιάννη για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.
Όπως ενημέρωσε η κα. Καρακώστα, φέτος στο νομό Χαλκιδικής,υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς πλήθος αιτήσεων αποζημίωσης.Ιδιαίτερα για τη δεύτερη καταστροφή του Ιουλίου, οι αιτήσεις φτάνουν τις 4.000 και αντιστοιχούν σε 110.000 στρέμματα.
Η καταβολή της αποζημίωσης της πρώτης καταστροφής (Μάης 2019) θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλη Δεκέμβρη του 2019, ενώ της δεύτερης (Ιούλης 2019), η οποία είχε μεγαλύτερη έκταση και καλύπτει αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους Δήμους στη Χαλκιδική, θα δοθεί σταδιακά σε δύο δόσεις, που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το Μάρτη του 2019. Μάλιστα, η αποζημίωση θα γίνει με βάση τις καταστροφές που υπέστη ατομικά κάθε παραγωγός και όχι ο Νομός.
Σημαντική ήταν η ενημέρωση, που είχε ο Βουλευτής, για τα προγράμματα ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) μέσω ΠΣΕΑ, που αφορούν την καταστροφή της φυτικής παραγωγής στο σύνολό της και την ξηρασία των σιτηρών.Για το πρώτο πρόγραμμα, έχουν γίνει εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις της διαδικασίας της αντικατάστασης, αλλά αυτές θα πραγματοποιηθούν σε βάθος τριετίας, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Το δεύτερο που αφορά την ξηρασία των σιτηρών(2017-2022) έγιναν 3.000 δηλώσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Πάνας ανέφερε στην κα. Καρακώστα, έπειτα από συναντήσεις που είχε με αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού Χαλκιδικής, πως αποτέλεσμα των επανειλημμένων καταστροφών (κυρίως έντονων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων) είναι η δραματική μείωση της παραγωγής ποιοτικά αλλά και ποσοτικά της φετινής γεωργικής περιόδου, αλλά και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παραγωγή των επόμενων ετών. Η προβληματική αυτή κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα των παραγωγών σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των προϊόντων, τις χαμηλές τιμές της αγοράς και την ανάγκη να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις της καλλιέργειάς τους. Για τους λόγους αυτούς επεσήμανε στην Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών αποστολής των πορισμάτων για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.